Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Muž z ostrova Lewis

Ľudia dokážu zamlčiavať pravdu desaťročia, v snahe chrániť blízkych dokonca aj celý život. Za určitých okolností sú ale tajomstvá prezradené a následky dokážu bolestne zasiahnuť rodinu aj širší okruh známych. Druhý diel trilógie románov z ostrova Lewis pokračuje v temnom zobrazení ostrovnej komunity na pozadí vyšetrovania vraždy spred desaťročí.

Medzinárodne oceňovaný škótsky spisovateľ Peter May sa slovenským čitateľom predstavil románom Výnimoční ľudia (Plus 2015), nasledoval prvý diel trilógie kriminálnych románov z ostrova Lewis pod názvom Čierny dom (Plus 2015). Trilógiu môžeme označiť za existenciálnu detektívnu sériu, pretože vyšetrovanie vraždy je v každom románe len jednou z línií príbehu. May príbehy využíva na spracovanie závažných drám v komunite ostrova a zaoberá sa aj viacerými sociálnymi témami. V spojení s popismi ťažkého života v nehostinnom ostrovnom prostredí Hebríd vykresľuje May pochmúrnu atmosféru a už počas čítania je zrejmé, prečo býva celá trilógia považovaná za jednu z najlepších kriminálnych sérií posledných rokov.


Fin Macleod, hlavná postava série, sa vrátil na ostrov Lewis, opravuje rodičovský dom, v ktorom by sa chcel usadiť a upevňuje vzťahy s okolím, predovšetkým s bývalou láskou z mladosti, Marsaili. Jej otec, Tormod Macdonald, začína trpieť stareckou demenciou a Tormodova rodina má značný problém vyrovnať sa s procesom postupného úpadku čakajúceho na predtým vitálneho človeka. Keď je pri kopaní rašeliny objavené telo mladého muža, predpokladá sa, že tam mohol byť zakopaný aj stovky rokov, všetko sa však výrazne skomplikuje, keď je odhalená zhoda DNA mŕtvoly práve s Tormodom. Fin sa rozhodne vypátrať identitu mŕtveho muža a zároveň odhaľuje nikým nepoznanú minulosť Tormoda.


Peter May vytvára postavy s bohatým vnútorným životom, hlbokými emóciami a zložitými životnými osudmi. V určitých okamihoch v minulosti museli učiniť rozhodnutia, ktoré ovplyvnili celý ich nasledujúci život. May sa nevyhýba kontroverzným témam: obchodovanie so sirotami; postavenie opustených detí v detských domovoch v porovnaní s deťmi v rodinách; samotné fungovanie detských domovov ako určitej formy tyranie; opustenosť nielen detí, ale aj starých ľudí trpiacich ťažkými chorobami, akou je aj starecká demencia; roztrieštenie rodinných vzťahov a všadeprítomná chudoba. Práve v týchto témach silne zaznieva spomínaný existenciálny rozmer románu. Postavy robia chyby, niektoré sa ešte dajú napraviť, iné ostanú nezvratné.


Kniha využíva retrospektívny náhľad na viaceré udalosti a je pozoruhodné sledovať cez veľké časové skoky, ako sa zmenili životy hlavných postáv. Nádeje a energia mladosti bičované sociálnym prostredím dokázali vydržať a odolať do určitého okamihu, potom nasledovali tvrdé lekcie a zmeny nútiace k prehodnoteniu celého života. May posúva dej prirodzene, žiaden dejový zvrat sa nedeje len tak alebo nasilu. Všetko v knihe má svoj význam. Hoci jednotlivé knihy trilógie možno čítať samostatne, je vhodné čítať ich postupne, aby čitatelia zachytili vývoj postáv. Aj vzhľadom ku kvalite druhého dielu je viac než isté, že tretí diel (v angličtine nazývaný The Chessmen) čitatelia privítajú s rovnakými očakávaniami ako Muža z ostrova Lewis.


Peter May: Muž z ostrova Lewis

Preklad: Alojz Keníž

Plus 2016

332 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Muž z ostrova Lewis

Muž z ostrova Lewis

Peter May

Sympatický detektív Fin Macleod po rodinnej tragédii prehodnotí svoj život a rozhodne sa usadiť na drsnom ostrove Lewis, kde sa narodil. Práve vtedy tam pri kopaní rašeliny objavia dokonale zachované telo mladého muža. Predpokladajú, že sa stal obeťou rituálnej vraždy pred stovkami rokov, testy DNA však preukážu, že je v príbuzenskom vzťahu s otcom Finovej prvej lásky Marsaili. Tormod však vždy popieral, že by mal blízkych príbuzných, a teraz jeho myseľ zastiera ťažká demencia. Muž bez mena a muž bez pamäti – aké temné tajomstvo ich spája? Sugestívny príbeh z nedávnej škótskej minulosti otvára kontroverzné vzťahy, neľudské praktiky a mimoriadne dramaticky odhaľuje duše biednych – od osirelých detí až po zdrvujúcu starobu...

Kúpiť za 11,69 €

Výnimoční ľudia

Výnimoční ľudia

May Peter

Stará záhada. Moderné technológie. Temné znamenia. Enzo Macleod na stope nevšedného zločinu. Brilantná detektívka z pera Petra Maya, jedného z najoceňovanejších autorov súčasnosti. Píše sa august roku 1996 a celý Paríž je šokovaný záhadným zmiznutím jedného z najvýznamnejších francúzskych intelektuálov svojrázneho odborníka na francúzsku kinematografiu Jacquesa Gaillarda. Jediná indícia, ktorú po sebe zanecháva, je tajuplná poznámka v diári na pracovnom stole. Mad a minuit. Koho alebo čo označuje? Polícia je bezradná a vyšetrovanie sa čoskoro ocitá v slepej uličke. Zdá sa, že Gaillardovo zmiznutie zostane navždy zahalené tajomstvom. O desať rokov neskôr Enzo Macleod, bývalý škótsky kriminalista, ktorého osud zavial do francúzskeho Cahors, prijíma výzvu priateľov a podujme sa vyriešiť zabudnutý Gaillardov prípad. Hľadanie pravdy, spočiatku motivované najmä túžbou vyhrať stávku, Macleoda čoskoro úplne pohltí. Otrasné zistenia, ku ktorým dospeje, okamžite zaujmú aj vyššie politické kruhy, čím sa však Enzov život i celé vyšetrovanie značne skomplikuje. Prvý diel bestsellerovej série ENZO.

Kúpiť za 13,77 €

Čierny dom

Čierny dom

May Peter

SÉRIA FIN – autor svetových bestsellerov Peter May opäť na scéne! Krimitriler Čierny dom otvára skvelú bestsellerovú sériu detektívnych románov z ostrova Lewis. Pôsobivý triler, mrazivý a zároveň ohnivý, rovnako ako krajina, kde sa zrodil. Sympatický policajný detektív Fin Macleod prichádza na škótsky ostrov Lewis vyšetrovať brutálnu vraždu, spáchanú podľa rovnakého scenára ako tá, čo práve vyšetruje v Edinburgu. Fin vyrastal na tomto drsnom odľahlom ostrove bičovanom nemilosrdnými vetrami,na ktorom akoby život zostal v prapôvodnej pohanskej podobe a krv a pomsta sú jeho prirodzenou súčasťou. Stretáva sa tu s bývalými kamarátmi i prvou veľkou láskou Marsaili a zatiaľ netuší, že riešenie prípadu súvisí aj s jeho účasťou na výprave lovcov súlna nebezpečnú Skalu. Desivé odhalenie brutálnej vraždy a hrozba ďalšieho násilia nútia Fina prebádať tajomstvá minulosti, kde sa skrýva kľúč k riešeniu. Neuveriteľne sugestívny triler vypovedá o temných stránkach ľudského bytia a kvalitným literárnym štýlom výrazne presahuje hranice svojho žánru. I. diel bestsellerovej série FIN z ostrova Lewis.

Kúpiť za 12,34 €

Muž z ostrova Lewis - audiokniha

Muž z ostrova Lewis - audiokniha

Peter May

Minulost temnější a city hlubší než rašeliniště ukrývající mrtvolu Bývalý policejní detektiv Fin Macleod opustil svůj život v Edinburghu a vrací se na rodný ostrov, kde se snaží obnovit přerušené vztahy a opravit zchátralý dům po rodičích. Místní policiemezitím v rašeliništi na ostrově Lewis objeví tělo zavražděného mladého muže, který je podle testů DNA spřízněný s otcem Finovy dětské lásky Marsaili Macdonaldové. Dostupné na stiahnutie v digitálnom formáte MP3

Kúpiť za 10,82 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.