Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Existenciálna detektívna séria

Prednedávnom sa v slovenskom preklade objavil škótsky spisovateľ Peter May a nenechal nikoho na pochybách, že jeho označenie za výnimočného autora je oprávnené. Práve vydaný prvý diel trilógie pochmúrnych kriminálnych príbehov z ostrova Lewis s názvom Čierny dom renomé autora potvrdzuje. Presahy do zložitej psychológie komunity obyvateľov ostrova navyše dodávajú románu hlbší, existenciálny rozmer.

Už v čase prvého vydania vo Francúzsku bol Čierny dom mimoriadne úspešný, rovnako u kritiky ako u čitateľov. Pozitívne prijatie podporili aj nominácie na literárne ceny, pričom niektoré skončili víťazstvom. Podobný osud čakal aj nasledujúce dve pokračovania trilógie z ostrova Lewis. V slovenskom preklade sme mali možnosť zoznámiť sa s Mayom prostredníctvom románu Výnimoční ľudia (Plus 2015), kriminálneho trileru s nejednoznačnou postavou vyšetrovateľa Enza MacLeoda.


Dej Čierneho domu je pomerne priamočiary. Notár John Sievewright a Angus „Anjel“ Macritchie boli zavraždení takmer rovnakým brutálnym spôsobom, hoci na úplne odlišných miestach. Prvý v Edinburghu a druhý na ostrove Lewis. Vzhľadom na podobnosť vrážd a znalosti miestnych pomerov bol k vyšetrovaniu pozvaný Fin Macleod, pôvodom práve z ostrova. Vracia sa tam po takmer dvoch desaťročiach a čaká ho nielen pátranie po vrahovi, ale aj konfrontácia s vlastnou minulosťou.


Obyvatelia ostrova Lewis tvoria komunitu a majú aj svoje iniciačné rituály. Jedným z nich je lov súl na ostrovčeku v mori nazývanom Skala. Raz za rok naň chodí výprava mužov a patriť medzi nich sa považuje za prestíž. Finovo spomínanie na vlastnú účasť na love patrí k najlepším častiam knihy: sú to dramatické opisy tvrdého boja s prírodou a vlastným strachom. Sugestívne opisy prírody vôbec patria k najsilnejším stránkam Mayovho písania. Cítiť z nich až fyzický chlad a čitateľ si dokáže ľahko predstaviť podmienky bežného života v tomto nehostinnom prostredí.


„Fin takmer počul spievať galské žalmy. Čudné kmeňové odriekanie bez sprievodu hudby by sa netrénovanému uchu mohlo zdať disharmonické. Bolo na ňom však niečo prekrásne až dojemné. Niečo zo zeme a krajiny, z boja o existenciu proti prisilnej nepriazni osudu. Niečo z ľudí, medzi ktorými vyrástol. Medzi väčšinou dobrými ľuďmi, objavovali v sebe niečo unikátne v tom, ako spievajú chválu na Hospodina, výraz vďaky za tvrdý život, v ktorom našli zaľúbenie. Už pri tejto spomienke mu naskočila husia koža.“


Vyšetrovanie vraždy sa od istého okamihu v knihe dostáva do úzadia a ako hlavná línia sa presadzujú životné osudy obyvateľov ostrova – tých, ktorých Fin zanechal v minulosti so všetkými nevyriešenými vzťahmi, tajomstvami. Tiene sa znovu vynorili, potlačené spomienky našli cestu do súčasnosti. May sa ukazuje ako zručný autor aj v týchto takmer komorných kapitolách. Dráma živých nie je o nič menšia ako nešťastný osud zosnulého.


Čierny dom nie je len kriminálny román. Jeho hrdinovia sú komplexné osobnosti s pokazenými životmi. Snažia sa nájsť pokoj, azda až vykúpenie, ktorého sa im žalostne nedostáva. Značnú časť života trpia za chyby vykonané v detstve alebo mladosti. Časťou komunity preto pochopiteľne zmieta krivda a túžba po pomste. Kvality Čierneho domu vyvolávajú silné očakávania v súvislosti s nasledujúcimi dielmi, vzhľadom na medzinárodné ocenenia sa k čitateľom na Slovensku dostáva v príbehoch Petra Maya to najlepšie z kriminálnych príbehov súčasnosti.



Peter May: Čierny dom

Preklad: Alojz Keníž

Plus 2015

400 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Čierny dom

Čierny dom

Peter May

SÉRIA FIN – autor svetových bestsellerov Peter May opäť na scéne! Krimitriler Čierny dom otvára skvelú bestsellerovú sériu detektívnych románov z ostrova Lewis. Pôsobivý triler, mrazivý a zároveň ohnivý, rovnako ako krajina, kde sa zrodil.

Kúpiť za 11,69 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.