Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Všetko je... ľudské

Britský autor Ian McEwan ovláda zaujímavú literárnu mágiu – dokáže vystavať strhujúci príbeh v nezvyčajnom prostredí, skombinuje ľudí, ktorí by sa inak nikdy nestretli. Vzniknú situácie, kde ide o život, zdravie, vieru, skrátka o niečo zásadné. Dokáže sa majstrovsky pohrávať s napätím, čo mu ale nebráni verne vykresliť postavy. Práve tie dávajú jeho príbehom autentickosť a uverí im aj náročný čitateľ (najmä ten/tá so silnejším žalúdkom).

V najnovšej knihe Myslete na děti! má túto úlohu starnúca sudkyňa najvyššieho súdu Fiona. Angličanka, ktorú by čitateľ rád obdivoval – múdra, vzdelaná, v náročnej práci poctivá a citlivá, znalá spoločenských pravidiel. Čitateľ ju však hneď v prvej kapitole zastihne uprostred manželskej krízy – jej starnúci manžel chce ešte raz zažiť vášeň, s mladšou asistentkou. Zápletka na prvý pohľad banálna. Banálna, ale nevyčerpateľná.

Záznam vášní sa strieda s popisom súdnych prípadov. Fiona sa venuje rodinnému právu, a to býva oveľa drsnejšie ako procesy s vrahmi či zlodejmi. Ide totiž, ako proklamuje názov knihy, o deti.

Šialený kokteil, ktorý namiešal McEwan tentokrát, ale netvorí Fionin muž - neverník Jack - so svojou milenkou. Tvorí ho Fiona a mladý Adam, ktorý je smrteľne chorý na vzácnu formu leukémie. Odmalička je spolu so svojimi fanatickými rodičmi členom Svedkov Jehovových, a preto odmieta transfúziu krvi. To je ale jeho jediná nádej na život.

Tento súdny prípad, ale aj mnoho ďalších, o nič menej silných, sprevádzajú čitateľa celou knihou. Vždy ide o náboženské presvedčenie, ktoré stojí proti slobode, zdraviu či životu. Popri Svedkoch Jehovových príde aj na katolícku cirkev, ortodoxné židovstvo, islam. Najdôležitejší a najprítomnejší je však Adam a jeho hlboká viera, ktorá ho má stáť život. Na druhej strane tejto rovnice stojí „zdravý rozum“, ktorý hovorí, že zomrieť vinou svojrázneho výkladu biblie je čisté bláznovstvo.

McEwan sa ale neuspokojuje s takouto jednoduchou matematikou – kde jasne vychádza, čo je správne a čo nesprávne. V tomto prípade sa napríklad ukáže, že slepá viera, hoci i smrteľne nebezpečná, tvorí dôležitú súčasť ľudskej psychiky a nejde ju len tak vziať, ako v tomto prípade velí „zdravý rozum“. Adamom táto strata otrasie takým spôsobom, že sa nemá čoho chytiť, stráca rovnováhu vo svojom vnútri, v rodine, v kresťanskej komunite, a tak zúfalo hľadá, na čo sa upnúť. A jediné, čo je práve po ruke, je Fiona. A tak McEwan nenápadne vytvára ďalší prípad nezdravej posadnutosti človeka človekom, ktorá nám pripomína jeho knihu Neúprosná láska. Posadnutosti, ktorá ďaleko prekračuje sexuálnu túžbu - tá tvorí len jej vonkajšiu podobu. V skutočnosti ide o hlboký strach zo samého dna ľudskej duše. Preto dokáže byť taká naliehavá a hrozivá.

Adam s novým žolíkom života v ruke nevie, čo si počať. Táto jeho bezradnosť sa v jednej chvíli pretína s Fioninou bezradnosťou zoči-voči manželstvu v slepej uličke. A to je presne McEwanov tanec medzi situáciami a postavami - jemnými prstami nastaví dianie tak, že čitateľ stráca prehľad o tom, čo je dobré a čo zlé, čo správne a čo nesprávne, čo pekné a čo odpudivé. Všetko je... ľudské. Sú isto čitatelia, ktorí sa pri čítaní tohto príbehu pozastavia pri morálnych pravidlách, zabrzdí ich pocit hnusu či slepá viera v racionálny rozum. Ak ale dovolia McEwanovi, aby ich previedol ďalej, môžu mať skvelý, i keď nie práve jednoduchý čitateľský zážitok.

Zaujímavý je i príbeh názvu tejto knihy. V jej závere ho odkrýva český prekladateľ Ladislav Šenkyřík. Je na ňom nesmierne sympatické, ako originálne a odvážne poňal svoju neľahkú úlohu preložiť anglický originál názvu, ako ho našil na české reálie a spojil s jednou starou českou piesňou.

Menej zvyčajný je doslov Pavly Horákovej – analýza knihy v českom vydaní, ktorá hodnotí McEwana nie len z hľadiska literárneho, ale aj svetonázorového. V doslove knihu devalvuje na pamflet pre jej údajné ideologické smerovanie. Rozoberá autorovo súkromie, jeho vraj skrachovanú vieru, spochybňuje ho nielen ako autor, ale aj ako človeka. Od vydavateľa veľmi nezvyčajný krok.

McEwan vo svojej najnovšej knihe pozýva čitateľa do komplikovaného sveta, kde sa dá zablúdiť medzi dogmatickou vierou a racionálnym rozumom. Ak sa to čitateľovi náhodou stane, stojí za to vydržať.


Ian McEwan: Myslete na děti!

vydal: Odeon 2015

preklad: Ladislav Šenkyřík


Ukážku z knihy si prečítajte TU

Zobraziť diskusiu (0)

Myslete na děti!

Myslete na děti!

Ian McEwan

Fiona pracuje jako soudkyně Nejvyššího soudu a při svém mimořádném pracovním vytížení vnímá manželův zálet s mladší ženou, na který mu přijde, sice bolestně, ale zároveň na nějaká hluboká řešení prostě nezbývá čas. Řeší komplikovaný právní spor – sedmnáctiletý mladík umírá na leukemii a rodiče odmítají transfuzi krve; patří ke Svědkům Jehovovým.

Kúpiť za 11,38 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.