Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

VITA - VETA - VATA

Žilinský literárny festival 2015 žije. To je veta, ktorú vám chceme opäť po roku povedať. Vetami na festivale nebudeme šetriť, vo festivalovom programe môžete stretnúť vety krátke aj rozvité, nemecké, ruské, ale najmä tie naše, slovenské. Veríme, že aspoň niektoré zaujmú a nebudú len vatou, výplňou našich každodenných životov.

Pozývame Vás na XII. ročník medzinárodného festivalu literatúry a kultúry, ktorý ponúka viac ako 30 kultúrnych podujatí od 5. do 12. októbra: čítačky, stretnutia, literárne programy, koncerty, výstavy, filmy, divadelné predstavenia, krsty kníh, tvorivé dielne, súťaže, literárne a divadelné improvizácie, besedy so spisovateľmi na stredných školách a Žilinskej univerzite. Témou festivalu je VITA – VETA – VATA: život, ktorého zmysel hľadáme a nachádzame; vety, ktorými komunikujeme a tvoríme svet kultúry; vata - to, čo je zbytočné v živote i v umení.



Tento rok prijali pozvanie hostia Pavel Vilikovský, Ján Štrasser, Michal Hvorecký, Martin C. Putna, Constantin Göttfert, MichalŠanda, Martin Mojžiš, Juraj Raýman, Tomáš Kompaník, Jozef Koleják, Peter Getting, Jozef Marec, Katarína Mikolášová, DadoNagy, Juraj Kušnierik, Mário Homolka, Pavol Demeš, Soňa Holúbková, Ivan Turek, Vlado Michal, Jana Kirschner, Jozef Lupták,Michal Novinski, Marek Piaček, Robert Roth, Tornado Lue a ďalší.

Súčasťou programovej ponuky sú podujatia: Stredoškolskí profesori čítajú svojich obľúbených básnikov a spisovateľov, Kníhkupecká noc, Spomienka na Petra Pišťanka, Študentský novinársky workshop, Malý knižný trh, Scénické čítanie z tvorby Nicka Cavea, hudobno-literárny program Život skrytý do slov, Študentská debata podľa pravidiel Slovenskej debatnej ligy, debaty na témy: Čo je dôležité v umení, v špajzi a v živote a čo je len taký balast; O ruskej duši a ruskej literatúre; Utečenci; O odsune Nemcov z nášho územia; Nerozumiem ničomu, Rodič v pohode; Jeden dych koňa, dva hrby ťavy, tri hlavy draka; O bielych a čiernych mapách nášho života a našej krajiny, výstavy: Typo+grafické spolu/práce, Vety o živote, Čítanie fotografie na OBZORe, Slávne vety (výstava v autobusoch a trolejbusoch MHD), vyhodnotenie literárnej súťaže O dúhovú lampu z krajiny Zázračno a pod.

Hlavní organizátori: Kníhkupectvo Artforum Žilina, Kultúrne centrum Stanica Žilina - Záriečie, Nadácia Polis, Krajská knižnica v Žiline, Krajské kultúrne stredisko v Žiline, Žilinský samosprávny kraj, Mestské divadlo, Mesto Žilina. Spoluorganizítori: Žilinská univerzita, Univerzitná knižnica Žilinskej univerzity, Rakúske kultúrne fórum, Vydavateľstvo Slovart, Alef film & media, OZ Návrat, OZ Proti korupcii, Literárny klub Silans pri KrKS v Žiline, Reštaurácia Korzo, Fotoklub Obzor pri KrKS v Žiline, Reštaurácia U Dominiky, Tanečná škola Plešinger, Denné centrum pre seniorov, Komunitná nadácia Bratislava, Gymnázium bilingválne Žilina, ul.T. Ružičku, Bilingválne gymnázium Milana Hodžu v Sučanoch, a2b, zaic ikt klaster a ďalší. Festival podporili Ministerstvo kultúry SR a Mesto Žilina.


celý podrobný program nájdete na stránke ŽLF a na Facebooku žilinského Artfora

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.