Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sylvia Plath - Sklenený zvon

Jediná próza kultovej americkej poetky sa dočkala slovenského prekladu a zostáva nadčasová aj viac než pol storočie od vydania.

Americká tvorba sa so mnou nikdy príliš nekamarátila. Poctivo nadrveného mám akurát Hellera a Potoka, ku ktorým sa konečne pomaličky pridáva Steinbeck. Nejaké dve-tri veci zo súčasnej moderny by sa ešte našli a to je asi tak všetko. Preto kvitujem vydavateľské úsilie Slovartu, ktorý v edícii MM vydal Sklenený zvon Sylvie Plath. Úžasná americká klasika z polovice minulého storočia má slovenskú premiéru v extratriednom preklade Igora Navrátila. Autorkin tragický osud je dostatočne známy aj takému ignorantovi na poli americkej literatúry, ako som ja, takže ostatným to netreba opakovať. Len v krátkosti pripomeniem, že Sklenený zvon je Plathovej jediné, ale o to silnejšie prozaické dielo. Možno ho chápať ako pokus o vyrovnanie s diagnostikovanou bipolárnou poruchou, následky ktorej však spisovateľka nezvládla a svoj boj napokon prehrala.

Hlavnú úlohu hrá Esther Greenwoodová, ktorá je na konci 50. rokov v New Yorku na stáži v módnom časopise. V mladej, inteligentnej, vnímavej a citlivej Esther sa osudovo stretajú protichodné pocity s rozdvojeným nazeraním na svet. Tradične puritánsky prísna výchova, konkrétne v tomto prípade s prakticky úplnou absenciou otcovského vplyvu, kladúca dôraz na presne dané pravidlá, sa triešti o veľkomestskú modernitu, prinášajúcu uvoľnenú morálku a nepreberné možnosti na sebaurčenie. Konzervatívne hodnoty vyznávajúce trebárs zmysel pre rodinu, zodpovednosť za seba aj za ostatných či až akúsi slepú poslušnosť a podriaďovanie sa autoritám, sú konfrontované napríklad s právom na slobodnú voľbu profesie či sexuálneho partnera, pri ktorom práve cit nemusí byť na prvom mieste a mnohé iné aspekty benevolentnej spoločnosti. Krehučká Estherina psychika je vystavená silnému tlaku, ktorý sa postupne stáva neúnosným. Esther sa z počiatočného stavu eufórie či akéhosi omámenia možnosťami slobodnej voľby pomaly prepadá do stále väčších a nebezpečnejších pocitov bezradnosti, skľúčenosti a depresie s takmer fatálnymi následkami.

Sylvia Plath dokáže Estheriným prostredníctvom svoje najvnútornejšie pocity skúmať až šokujúco otvorene. Vie byť neľútostná, hrubá, chvíľami štipľavo ironická, inokedy zas priam medicínsky popisná a neosobná. Veľmi presne zobrazuje človeka lapeného v osídlach neschopnosti naplniť svoje osobné ciele, doslova strateného v záplave príležitostí k sebarealizácii, ktoré ponúka moderná doba. Všetka psychoanalýza však nepôsobí nijako samoúčelne alebo vykonštruovane, pretože je citlivo a funkčne zasadená do naozaj vynikajúco vystavaného príbehu. Čitateľovi tak nezostáva nič iné, len jednoducho hltať riadok za riadkom a v konečnom dôsledku pripustiť, že sa to celé mohlo odohrať práve takto. Výsledným dojmom je nemilosrdná, napriek istej „profesionálnej“ odťažitosti, emóciami bublajúca správa o nalomenej psychike. Žensky jemné pohladenie, ale vedené s razanciou pancierovej päste, prinášajúce mimoriadne intenzívny priam terapeuticky očistný zážitok.

Zobraziť diskusiu (0)

Sklenený zvon

Sklenený zvon

Sylvia Plath

Román Sklenený zvon americkej poetky Sylvie Plathovej si právom zaslúži označenie kniha storočia. Je to autorkin jediný román, ktorý, hoci vyšiel v roku 1963, je aj dnes jedinečným literárnym zážitkom. Esther Greenwoodová, výborná a talentovaná študentka literatúry, odchádza do New Yorku na stáž. Pobyt vo veľkomeste výrazne zapôsobí na jej krehkú psychiku: pocit nečakanej slobody v nej zápasí s výchovou vštepeným pocitom zodpovednosti. Ester túži byť sama sebou a zároveň nechce sklamať očakávania blízkych. Návrat domov jej psychický stav zhorší, navyše ju neprijmú do kurzu tvorivého písania, po čom veľmi túžila. Matka ju donúti vyhľadať psychiatrickú pomoc. Napriek terapii Esther upadá a má pocit, akoby „uviazla pod skleneným zvonom a lapala po vzduchu“. Kritika považuje román za kľúčové dielo autorkinej tvorby, v súčasnosti ho možno zaradiť už medzi klasické diela americkej literatúry 20. storočia.

Kúpiť za 11,66 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.