Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Súťaž Bratislava v 100 slovách otvorená

Čo znamená mesto pre svojich obyvateľov? Aké príbehy, spomienky a dojmy sú spojené s jeho miestami, udalosťami a ľuďmi? A ako sa dajú tieto zážitky zachytiť v krátkom literárnom texte? Tieto otázky stoja v základe literárnej súťaže Bratislava v 100 slovách, ktorú zastrešuje BRaK a ktorá je určená všetkým, ktorí sa so svojim mestom cítia spojení natoľko, že chcú tento svoj vzťah jednoducho vyjadriť slovami - maximálne však v počte 100.

Do súťaže Bratislava v 100 slovách sa môže každý účastník zapojiť s maximálne piatimi pôvodnými textami, napísanými v slovenskom, alebo anglickom jazyku. Príbehy je možné posielať cez online systém súťaže na stránke www.bratislavav100slovach.sk, ale aj klasickou poštou. Uzávierka súťaže je 18. septembra 2016. Do hodnotenia budú zaradené všetky príspevky, ktoré vyhoveli formálnym kritériám súťaže.

Literárna súťaž Bratislava v 100 slovách je anonymná a o jej výsledkoch rozhoduje nezávislá porota v zložení Michal Hvorecký, Tomáš Ulej a Zuska Kepplová. Kritériami hodnotenia poroty bude originalita autorského prístupu, literárna kvalita textov a miera ich spojenia s Bratislavou. Tri najlepšie práce budú ocenené finančnou odmenou vo výške 300 eur (1. miesto), 200 eur (druhé miesto) a 100 eur (tretie miesto).

Dvanásť najlepších prác sa navyše stane podkladom pre vznik originálnych ilustrácií od mladých tvorcov. Sto najlepších textov bude uverejnených v zborníku súťaže. Najlepšie texty budú spolu s ilustráciami predstavené na slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže koncom októbra a publikované v internetových a printových médiách.

Bratislavská verzia súťaže „... v 100 slovách“ sa v roku 2016 koná vôbec po prvýkrát. Pôvodne vznikla súťaž s názvom “Santiago v 100 slovách” pred pätnástimi rokmi v juhoamerickom Chile. V Európe bola výzva po prvýkrát vyhlásená v Budapešti v roku 2014 organizáciou Mindspace. Po dvoch úspešných ročníkoch v Maďarsku sa tento rok súťaž rozširuje do ďalších krajín Vyšehradskej štvorky: Slovenska, Poľska a Českej Republiky.

Partnermi bratislavskej časti súťaže sú Nadácia Stará tržnica a BRaK – Bratislavský knižný festival.

Projekt podporil Vyšehradský fond, Bratislavský samosprávny kraj a Fond na podporu umenia.

Viac informácií o súťaži nájdete na stránke www.bratislavav100slovach.sk, na profile na Facebooku. V prípade akýchkoľvek ďalších otázok píšte na info@bratislavav100slovach.sk.


foto: Marek Pupák: Denne a lacno (fotografia bola prihlásená do súťaže Bratislava v kríze, ktorú organizovalo v roku 2013 Artforum)

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.