Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Smútenie ako návrat k životu

Veriaci Židia dodržiavajú po smrti príbuzného sedem dní smútku - šiva. Počas nich sedia v dome zosnulého, modlia sa, hovoria o ňom, a hlavným pozostalým poskytujú praktickú pomoc i emočnú podporu. Máme sa od nich čo učiť.

O Verene Kast sa na obálke jej kníh možno dočítať, že je švajčiarska analytička, vyštudovala psychológiu a filozofiu, prednáša na univerzite v Curychu, a mnohé ďalšie úctyhodné fakty. Vo vnútri týchto obálok sú múdrosť a skúsenosti, ktoré potvrdzujú všetky jej akademické tituly, ale aj niečo, čo sa titulmi získať nedá. Verena Kast má vzácnu schopnosť veci prepájať, do akademickej odbornej práce prinášať cit a inštinkt, ktorý sa nedá naučiť na žiadnej univerzite.

Jej témy sú už roky veľmi príťažlivé – sny, mýty, cesta k sebe, túžba po druhom človeku. Jej jazyk nie je úplne jednoduchý, ale pozornému a vytrvalému čitateľovi prístupný – aj keď nie je z odboru. Kastovej prvou prednosťou je, že svoje témy dobre ovláda – nevarí z vody, neprišla na zem ako niektorí samozvaní odborníci, aby zvestovala pravdu. Na druhej strane, nie je ponorená len v číslach, výskumoch a grafoch. Na to pracovala s príliš veľa živými ľuďmi. A svoje knihy píše tak, ako robí terapie – odborne, ale i ľudsky.

Jej najnovšia kniha Truchlení (Portál, 2015) je o procese smútenia, ktorý je v našich kultúrnych končinách dlhodobo potláčaný. Spolu s ním i rituály, ktoré boli vonkajším návodom na to, ako ho zvládať, a zároveň zabraňovali izolácii smútiaceho.

Ľudia ovládajú, čo sa deje a ako sa o seba postarať, keď dostanú chrípku, zlomia si ruku alebo im vyskočí platnička. Čo sa ale deje v ich vnútri, keď zažijú veľkú stratu? Keď čelia smrti blízkeho človeka? Čím všetkým si musia prejsť, aby mohli ísť ďalej a aby ich to nezlomilo? Čo k tomu potrebujú, a čo im, naopak, prekáža? Smútok a jeho prejavy sa často považujú za slabosť, dokonca chorobu. Ten, kto ho dokáže potlačiť, je hrdina. Za tento postoj sa však draho platí – depresiami, úzkosťami, neschopnosťou utvárať a udržiavať ďalšie vzťahy, niekedy aj telesnými chorobami.

Verena Kast túto ťažkú tému odtabuizováva pokojne, prehľadne, s pokorou, ale i múdrosťou. Keďže kniha je jej habilitačnou prácou na Curyšskej univerzite –nájdeme tu odborné citácie, klasikov psychoanalýzy i tzv. smútkovej psychológie. Takisto množstvo výskumov, ale najmä jej vlastných klinických prípadov – ľudí, ktorí niekoho dôležitého stratili a ich proces smútenia sa z nejakého dôvodu nepodaril. Dozvieme sa, akými fázami prechádza smútiaci človek, čo sa stane, ak ich preskočí a potlačí, alebo naopak, ak v niektorej z nich ostane uväznený.

Smútenie je veľmi náročný proces, na ktorý prináša Kastová nový pohľad.

...umožňuje, abychom dospěli k novému sebeprožívání tím, že si připustíme různé emoce s tím spojené, že se necháme převálcovat nesmyslností, úzkostí a vztekem. Možná, že smutek je emoce, která může v životě otřeseného člověka ustavit nový řád, nové prožívání svého Já i světa.

Kastovej myšlienky sú výsledkom dlhoročných klinických skúseností, výskumov i čítania literatúry. Je do nich votkané jej pôvodné analytické vzdelanie, filozofické pozadie, Bowlbyho teória vzťahovej väzby, klasické teórie smútenia i autorkina takmer čarodejnícka práca so snami. To všetko je namiešané a precedené cez jej hlbokú vnútornú múdrosť. V konečnej podobe nie sú jej myšlienky jednoduché, ale čitateľné - ľudsky i odborne cenné perličky. Že bolesť je dôležité vydržať, nie utiecť pred ňou. Že ak chceme dosiahnuť zmenu, musíme uniesť dočasný chaos. Že symbióza je občas ničivá a občas veľmi potrebná, a to aj v dospelosti. A mnohé ďalšie. Keď si ich dobre prežuté a strávené navlečieme, budeme mať nie priamo návod, ale nádej, že naša vlastná krehkosť a zraniteľnosť zoči-voči hrôze smrti sa dá zvládnuť. A takáto nádej stojí za to, hoci by aj čítanie tejto útlej knihy nebolo práve príjemné či jednoduché.


Verena Kast: Truchlení. Fáze a šance psychického procesu

preklad: Petr Babka

Portál 2015

Zobraziť diskusiu (0)

Truchlení. Fáze a šance psychického procesu

Truchlení. Fáze a šance psychického procesu

Verena Kast

Autorka ve své knize vychází z klinické zkušenosti z práce s depresivními klienty, kteří až příliš nedostatečně prožili okamžiky ztráty. Truchlení je podle Vereny Kastové téma, které bývá málo zpracováváno, uvážíme-li dopad, který má pro naše psychické zdraví.

Kúpiť za 10,17 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.