Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sherlock

Ikonická postava detektíva Sherlocka Holmesa zažila v posledných rokoch masívny návrat do populárnej kultúry a nové slovenské vydanie môžeme bez váhania označiť za mimoriadny počin vzhľadom na plánovaný rozsah a estetický rozmer.

Znamenitý kúsok z dielne vydavateľstva SnowMouse publishing zoznamuje čitateľov s dobrodružstvami a excentrickou povahou najslávnejšieho detektíva všetkých dôb v úplne novom preklade Jána Kamenistého a jednoducho perfektnom vizuálnom spracovaní. Knihy sú nezriedka pozoruhodným artefaktom a v tomto prípade môžeme hovoriť doslova o bibliofílii poskytujúcej potešenie z čítania a pozerania. Vydavateľský zámer je postupne skompletizovať všetky romány a poviedky týkajúce sa Sherlocka Holmesa z pera Arthura Conana Doyla, čo vytvorí ojedinelú sériu prinášajúcu k čitateľom brilantné detektívne príbehy.


Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) bol nezvyčajne tvorivý autor, vyštudoval medicínu, lekársku prax neskôr zanechal vzhľadom k spisovateľskému úspechu a od istého času sa naplno venoval už len písaniu. Doyle napísal romány s témami súvisiacimi s mystikou a spiritualizmom, tiež dobrodružné príbehy, žiaden však nedosiahol úspech Sherlocka Holmesa a jeho spoločníka dr. Watsona. Existuje takzvaný kánon tvoriaci 56 poviedok a 4 romány a predkladaná kniha Sherlock Holmes 1 otvára Štúdia v krvavočervenom, v ktorej sa okrem iného detektív zoznámi s dr. Watsonom. Jedinečnosť slovenského vydania spočíva aj v štvorpísmenových skratkách označujúcich jednotlivé príbehy. Napríklad spomínaná Štúdia v krvavočervenom má skratku STUD. Autorom skratiek bol popredný znalec, profesor Jay Finley Christ.


Prečo čítať Sherlocka Holmesa v súčasnosti? Dôvodov je hneď niekoľko: štýl A. C. Doyla sa pokúšali napodobniť desiatky autorov, nikomu sa to ale už nepodarilo. Autenticita príbehov, originálne zápletky, počiatočná záhadnosť a logické rozuzlenie, dynamika deja v kombinácii s prepracovanými dialógmi, atmosféra viktoriánskeho Anglicka – čitateľovi ponúkol Doyle kvalitný literárny zážitok a pozoruhodným ostáva fakt, že sa naňho tešili tisíce ľudí už v čase jeho vzniku, rovnako ako v súčasnosti. Sherlock Holmes je pritom pomerne bizarná postava: logicky nepriestrelný, svojsky uvažujúci človek so záľubou vo vede, bizarných experimentoch a hrou na husliach.


V detektívnych príbehoch pritom nechýba ani humor, dialógy iskria iróniou, medzi postavami sa objavuje aj napätie a tak Doyle dostáva čitateľa presne tam, kam chce – do pasce deja, pričom, ako už vedia celé generácie, hrozí reálne riziko závislosti na čítaní. Knihu sprevádzajú bezchybné ilustrácie Jula Nagya, neostáva preto len dúfať, že by mohli byť v budúcnosti predstavené na samostatnej výstave podobne ako to bolo v prípade ilustrácií kníh E. A. Poa. Pozoruhodnou je aj sprievodná webová stránka Bakerstreet, ponúka doplňujúce informácie a ukazuje, aký rôznorodý a bohatý je svet Sherlocka Holmesa.




Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes 1: Štúdia v krvavočervenom, Podpis štyroch
Preklad: Ján Kamenistý
Ilustrácie: Julo Nagy
SnowMouse publishing 2016
352 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Sherlock Holmes 1

Sherlock Holmes 1

Arthur Conan Doyle

Novelou Štúdia v krvavočervenom sa začínajú dobrodružstvá najslávnejšej detektívnej dvojice všetkých čias, Sherlocka Holmesa a doktora Watsona. Doktor Watson si po návrate z aktívnej vojenskej služby hľadá byt. Sherlock Holmes zase hľadá spolubývajúceho. Dohoda uzavretá medzi mužmi sa zdá byť obojstranne výhodná. No ak si doktor Watson myslel, že život na Baker Street 221B bude plynúť pokojne a hladko, mýlil sa. Netreba ho však ľutovať. Veď vďaka jeho zápiskom sa môžeme nechať zatiahnuť do vyšetrovania nevysvetliteľných vrážd a následne, v príbehu Podpis štyroch, do prípadu nezvestného dôstojníka. Čitateľovi sa črtajú príjemné vyhliadky na ďalšie záhady, jeden stratený poklad a jeden poklad nájdený. Nakoniec sa doktor Watson môže pokladať za šťastlivca. Týmto zväzkom otvárame nové vydanie holmesovskej ságy, ktorá sa pýši zaujímavým dizajnom a brilantnými ilustráciami pre potechu každého milovníka kníh a obdivovateľov Sherlocka Holmesa obzvlášť. Ilustroval: Julo NagyPreklad: Ján Kamenistý

Kúpiť za 16,06 €

Podobný obsah

Z archívu Sherlocka Holmesa

Recenzie

Z archívu Sherlocka Holmesa

Posledných sedem rokov zapĺňa vydavateľstvo SnowMouse medzeru v klasických detektívnych príbehoch. V nových prekladoch Jána Kamenistého, s ilustráciami Jula Nagya, vo veľmi peknej grafickej úprave prináša čitateľom už ôsmu knihu príbehov slávneho detektíva z Baker Street 221b s názvom Z archívu Sherlocka Holmesa.

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.