Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Šachové figúrky

Oceňovaná detektívna trilógia z ostrova Lewis sa dočkala svojho záveru v práve vydanej knihe Šachové figúrky. Nezvyčajnou na trilógii je jej humánny rozmer. Petra Maya zaujímajú predovšetkým medziľudské vzťahy, morálne aspekty ťažkých rozhodnutí, psychológia postáv a umiestnenie ich konania do tvrdého prostredia temnej krásy súostrovia Hebríd.

V predchádzajúcich dvoch románoch Čierny dom (Plus 2015) a Muž z ostrova Lewis (Plus 2016) vytvoril Peter May melancholickú a dramatickú atmosféru životov v takmer uzavretom prostredí. Existenciálna dráma obyvateľov ostrovnej komunity získala každým príbehom nový rozmer a minulosť postáv opäť svedčí o nevyhnutnosti platiť za svoje chyby.


Román Šachové figúrky začína zvláštnym úkazom zmiznutia plesa v horách a objavu lietadla na jeho dne, pričom sa predpokladalo, že lietadlo zmizlo pred 17 rokmi na úplne inom mieste. V lietadle našli telo zavraždeného muža, Roddyho Mackenzieho, rockového speváka, podobne ako v predchádzajúcich dieloch trilógie, ani tu ale netvorí vyšetrovanie vraždy hlavnú dejú líniu.


Bývalý detektív Fin Macleod, hlavná postava trilógie, získa prácu vedúceho bezpečnostnej služby strážiacej farmy a lesy. Dostane za úlohu chytiť pytliakov loviacich ryby, jedným z nich je však aj jeho bývalý priateľ John Angus „Hvizdoš“ Macaskill. Prezývku získal Hvizdoš zo stredoškolského obdobia, kedy hrával v rockovej skupine na flaute. Zdá sa, že viaceré nevyriešené situácie smerujú práve k Hvizdošovi a Fin hľadá nielen spôsob ako zamedziť jeho pytliačeniu ale tiež ako zachrániť priateľstvo s ním. Postupne sa objavujú nové postavy a prinášajú vlastné verzie azda zabudnutých, ale skôr vedome potlačených príbehov zo spoločnej minulosti a Roddyho zmiznutie získava nečakanú aktuálnosť.


Niektoré kapitoly majú podobu retrospektívnych pohľadov do minulosti, pretože do nej smerujú nielen vysvetlenia súčasného stavu, ale predovšetkým silné emocionálne väzby spájajúce postavy cez priepasť dlhých rokov odlúčenia. Spomienky oživujú dávno zabudnuté udalosti, otvárajú rany a odkrývajú potlačované traumy obyvateľov ostrova Lewis. Tragédia jednotlivcov má na ostrove často podobu deštruktívneho zásahu do celej komunity.


„Sme lapení na tomto úzkom kúsku sveta. Pestujeme si bolesť a výčitky svedomia. Dozadu sa obzeráme so sklamaním a dopredu so strachom.“


Mayove postavy vôbec nie sú hrdinovia, skôr obyčajní ľudia prevalcovaní každodennými starosťami. Značnú časť života prežili v obavách, ťažkej práci s neistým výsledkom a dokonca ani taký skutok ako záchrana života pre ne neznamená povznesenie, skôr spôsobuje nové trápenie. May vynikajúco využíva strohý jazyk alebo dokonca len náznak gesta. Minimalizmus mu ale nebráni vo vynikajúcich dialógoch a budovaní napätia. Určite tomu napomáha aj prostredie typické nehostinnosťou, dažďom a chladom. Trilógia z ostrova Lewis patrí určite medzi pozoruhodné diela aj kvôli skúmaniu morálky postáv, ich svedomia a uvažovaniu o vlastných činoch. Z pohľadu celej trilógie je navyše potrebné oceniť aj vizuálnu stránku kníh, vyzerajú veľmi pekne a vkusne.




Peter May: Šachové figúrky
Preklad: Alojz Keníž
Plus 2016
400 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Šachové figúrky

Šachové figúrky

Peter May

Fin Macleod sa rozhodne začať po rozvode nový život. Vracia sa na rodný ostrov, opraví si rodičovský dom a začne pracovať na prípade pytliakov, ktorí žijú z výnosného čierneho obchodu s divo žijúcimi lososmi. Pre bývalého policajného detektíva to mala byťhračka, no keď sa spolu s kamarátom stane svedkom zvláštneho prírodného úkazu, pri ktorom sa samovoľne vyprázdnilo jazero, nastane zlom.

Kúpiť za 11,69 €

Muž z ostrova Lewis

Muž z ostrova Lewis

Peter May

Sympatický detektív Fin Macleod po rodinnej tragédii prehodnotí svoj život a rozhodne sa usadiť na drsnom ostrove Lewis, kde sa narodil. Práve vtedy tam pri kopaní rašeliny objavia dokonale zachované telo mladého muža. Predpokladajú, že sa stal obeťou rituálnej vraždy pred stovkami rokov, testy DNA však preukážu, že je v príbuzenskom vzťahu s otcom Finovej prvej lásky Marsaili. Tormod však vždy popieral, že by mal blízkych príbuzných, a teraz jeho myseľ zastiera ťažká demencia. Muž bez mena a muž bez pamäti – aké temné tajomstvo ich spája? Sugestívny príbeh z nedávnej škótskej minulosti otvára kontroverzné vzťahy, neľudské praktiky a mimoriadne dramaticky odhaľuje duše biednych – od osirelých detí až po zdrvujúcu starobu...

Kúpiť za 12,34 €

Čierny dom

Čierny dom

Peter May

SÉRIA FIN – autor svetových bestsellerov Peter May opäť na scéne! Krimitriler Čierny dom otvára skvelú bestsellerovú sériu detektívnych románov z ostrova Lewis. Pôsobivý triler, mrazivý a zároveň ohnivý, rovnako ako krajina, kde sa zrodil. Majstrovské dielo. –L’ Humanité Sympatický policajný detektív Fin Macleod prichádza na škótsky ostrov Lewis vyšetrovať brutálnu vraždu, spáchanú podľa rovnakého scenára ako tá, čo práve vyšetruje v Edinburgu. Fin vyrastal na tomto drsnom odľahlom ostrove bičovanom nemilosrdnými vetrami,na ktorom akoby život zostal v prapôvodnej pohanskej podobe a krv a pomsta sú jeho prirodzenou súčasťou. Stretáva sa tu s bývalými kamarátmi i prvou veľkou láskou Marsaili a zatiaľ netuší, že riešenie prípadu súvisí aj s jeho účasťou na výprave lovcov súlna nebezpečnú Skalu. Desivé odhalenie brutálnej vraždy a hrozba ďalšieho násilia nútia Fina prebádať tajomstvá minulosti, kde sa skrýva kľúč k riešeniu. Neuveriteľne sugestívny triler vypovedá o temných stránkach ľudského bytia a kvalitným literárnym štýlom výrazne presahuje hranice svojho žánru. I. diel bestsellerovej série FIN z ostrova Lewis.

Kúpiť za 12,34 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.