Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Poznáme sedem zakázaných krajín?

Je často opakovaným faktom, že žijeme dobu preinformovanosti. Vďaka internetu a - najmä v našom, západnom svete - ľahkej dostupnosti zdrojov a médií rôznej kvality máme informácie doslova na pár klikov. „To viem, o tom som čítal...“ Takto väčšina z nás vie, že nový americký prezident Trump označil „biľagom“ teroristickej krajiny sedem štátov a ich obyvateľom bol zamietnutý vstup do Ameriky, krajiny prisťahovalcov. Ľudskosti sa však najlepšie darí medzi ľuďmi

K titulku v novinách, či článku na obrazovke je potrebné priradiť si kulisu, tváre. Ako žijú ľudia v týchto siedmich krajinách? Čo žijú, aká je ich každodennosť, témy a obavy? O čom hovoria umelci zo Sýrie, Iraku, Iránu, Jemenu, Somálska, Líbye a Sudánu? Na čo sa pozerajú a o čom môžu písať v totalite? A ako sa zmenil ich okruh tém, keď našli nový domov a slobodu slova na Západe?

Využime možnosti dostupnosti informácií na zoznámenie sa so siedmimi zakázanými krajinami. Prostredníctvom príbehov, myšlienok, umenia. Na úrovni človeka.

Sýria

Ticho a vřava (Nihad Sirees)

Nihad Sirees, rodák z Aleppa aktuálne žijúci v Nemecku vydal román Ticho a vrava pôvodne vo francúzštine a nemčine. V Sýrii patrí k zakázanej literatúre. Francúzsky recenzenti román hodnotia ako „Kafku okoreneného Kunderom“.

Autor popisuje každodenný život v nemenovanej arabskej krajine, v ktorej vládne totalita. Román nesie autobiografické črty - hrdinom je spisovateľ, ktorý je v nemilosti. Býva u svojej priateľky Lamy práve v čase, keď sa rozbiehajú oslavy dvadsiatich rokov vlády despotu. Obrazy "vravy" sa striedajú so scénami "ticha" - milovania. Človek miluje, aby odolal diktatúre. Láska a milovanie sa stávajú politickým protestom.

Agent Storm (M. Storm, P. Cruickshank, T. Lister)

Životopis konvertitu na islam, ktorý prepadol jeho radikálnym výkladom a stal sa vysoko postaveným islamistickým bojovníkom. Kniha napísaná s pomocou špecialistu na terorizmus a skúseného reportéra špecializujúceho sa na Blízky východ odhaľuje dramatický osud človeka, ktorý sa dokázal vymaniť z osídiel radikálnej ideológie. V čase, keď tisícky džihádistov európskeho pôvodu odchádzajú bojovať na strane Islamského štátu, je príbeh agenta Storma veľmi aktuálny a prínosný v rámci osvety a prevencie.

Filmový tip: White Helmets

Dokumentárny film White Helmets z produkcie Netflix o Bielych helmách, dobrovoľníkoch, ktorí zachraňovali ľudí z trosiek bombardovaného Aleppa. Za svoju činnosť boli mnohými známymi osobnosťami navrhovaní na Nobelovu cenu za mier. Viac k tejto téme si môžete prečítať v článku na SME.

Irak

Moderní irácké povídky (antológia)

Irak je považovaný za jednu z kultúrnych kolísok ľudstva. Arabská literatúra však stojí stále trochu mimo záujmu prekladateľov nielen vzhľadom k obtiažnosti jazyka, ale aj pre odlišné vnímanie reality a každodenných problémov v arabskom svete. Kolektív arabistov vybral poviedky od niekoľkých súčasných irackých spisovateľov, aby nám ich svet, myslenie a inšpiráciu priblížil.



Irák (Pawel Smoleński)

Poľský reportér Paweł Smolenski navštívil Irak po Saddámovom páde. Hovoril s miestnymi politikmi, duchovnými, vojakmi aj bežnými obyvateľmi. Zavedie čitateľov medzi šiitskych veriacich oslavujúcich dovtedy Saddámom zakázaný sviatok Ašura, medzi dervišov prebodávajúcich v mystickom vytržení svoje telá, politikov aj aktivistov pokúšajúcich sa vysporiadať sa s dedičstvom diktatúry, medzi mudžahedínov zabíjajúcich "neveriacich, zradcov, amerických špiónov a odpadlíkov"... Na jeho reportážach zaujme šírka záberu aj vnímavosť, s akou sa "človek Západu" pokúša porozumieť cudzej kultúre. Na základe konkrétnych ľudských osudov sa z rozprávania vynára portrét komplexného moslimského sveta aj univerzálnejší obraz totality a rozvratu, aký zanecháva v ľudských dušiach. Pomáha nám tak porozumieť aj situácii, v ktorej sa teraz ocitá Európa.

Dievča, ktoré porazilo Islamský štát (Farida Khalafová, Andrea C. Hoffmannová)

Životopis dievčaťa, ktoré prežilo zajatie bojovníkov Islamského štátu je jedinečným dobovým dokumentom a zároveň dojímavým dôkazom toho, že priateľstvo, láska a vôľa žiť sú silnejšie ako barbarstvo. Košo, pokojná dedina v irackom pohorí Sindžár. Farida práve skončila predposlednú triedu strednej školy a teší sa na letné prázdniny. V auguste 2014 však dedinu prepadli bojovníci Islamského štátu. Farida sa na dlhé mesiace stala ich otrokyňou. Jedného dňa sa však odváži utiecť a postaví sa na čelo šesťčlennej skupinky dievčat.


Knižný tip: Žltí vtáci (Kewin Powers)

Kniha o silnom priateľstve na pozadí hrôzostrašnosti a brutality vojny v Iraku od jej veterána, básnika Kevina Powersa. Ako povedal v rozhovore pre britský denník The Guardian: „Jedným z dôvodov, prečo som túto knihu napísal, bol, že ľudia sa ma neustále pýtali: 'Aké to tam bolo?' … Zdalo sa, že to však nebola otázka nedostatku informácií. Tých bolo naokolo veľa. To, čo ľudia naozaj chceli vedieť, bolo, ako som to cítil; fyzicky, emočne a psychologicky. Preto som [túto knihu] napísal."


Irán

Dom pri mešite (Kader Abdolah)

Kader Abdolah je súčasný holandský autor, pochádzajúci z Iránu. Patrí k skupine spisovateľov, ktorí sa v posledných rokoch presadili najmä vďaka spracovaniu tém a motívov, ktoré v boli v európskej literatúre donedávna málo povšimnuté, najmä vzťahov Západu a Východu, témy východnej kultúry a islamu. Dom pri mešite je rodinný román. Autor na spoločenskom mikropriestore opisuje vzmáhajúci sa islamizmus a diktátorský režim v kontraste s umierneným islamom, generačnými a civilizačnými konfliktami.



Persepolis (Marjane Satrapiová)

Persepolis je prvý iránsky komiks vôbec... aj keď napísaný a nakreslený v Paríži. Iránska autorka žijúca vo Francúzsku nás najskôr prevedie svojím detstvom stráveným v Teheráne v dobe islamskej revolúcie, líči svoj pobyt na francúzskom gymnáziu vo Viedni, následný návrat do vlasti a posledný pokus zžiť sa s režimom, ktorý nemôže mať pre samostatné osobnosti jej typu, navyše ženského pohlavia, ani najmenšie pochopenie. Čiernobiele dynamické komiksové okienka prekvapivo farbisto líčia príbehy dospievajúcej Marjane.

Labyrintem Íránu (Břetislav Tureček)

Kniha na základe príbehov konkrétnych ľudí približuje život v Iráne, jeho politickú a spoločenskú situáciu. Ukazuje svetlé i tienisté stránky tejto krajiny, vysvetľuje iránsku zahraničnú politiku aj spory Iránu s okolitým svetom.





Knižný tip: Šachinšach (Ryszard Kapuściński)

Ryszard Kapuściński v knihe Šachinšach s chirurgickou presnosťou popisuje, ako samoľúbosť iránskeho vládcu doviedla Irán krok za krokom až k revolúcii.

Miliardy dolárov z iránskej ropy putovali dlhé roky na roztopašné zbrojenie a luxusný život šacha Rezu Pahlavího. Niekedy až detsky naivný prístup panovníka tejto obrovskej a mocnej krajiny k vládnutiu by bol možno aj vtipný, keby ruka v ruke s jeho túžbou po silnej krajine nešiel aj krutý teror a väznice plné mučených odporcov.

Filmový tip: Taxi Teherán (Džafar Panahí)

Renomovaný iránsky tvorca Džafar Panahí sa vo svojom druhom filme natočenom v rámci núteného domáceho väzenia premenil v taxikára, ktorý prostredníctvom rozhovoru s rozličnými klientmi ponúka vycibrený kritický pohľad na iránsku spoločnosť. Tvorca tu bez akejkoľvek sebaľútosti a s odzbrojujícim humorom nastoľuje otázku, ako sa má správať umelec v krajine, ktorá mu neumožňuje slobodu prejavu. Film si môžete kúpiť na DVD.

Jemen

Moderní jemenské povídky (antológia)

Väčšina poviedok v tejto knihe pochádza z pera ženských autoriek. Ich pozornosť je zameraná najmä na život žien v Jemene. Jemen je pre nás vzdialená arabská krajina. Aj témy niektorých poviedok sú pre nás ťažko pochopiteľné a vzdialené. Avšak tieto poviedky sú jedným z obrazov súčasnej i nedávnej jemenské reality a dávajú nám príležitosť do nej nahliadnuť.



Vesničan hledá stranu (Abdulkarím Ar-Rázihí)

Divadelná hra, ktorá bola hneď po svojom vydaní stiahnutá v Jemene z pultov a ešte sa na ne nevrátila. Jej hlavná postava je Nádží, dojemná karikatúra kmeňového príslušníka, ktorý je akýmsi ekvivalentom slovenského hlúpeho Jana.




Somálsko

Púštny kvet (Waris Dirieová)

Príbeh ženy, ktorá sa zo somálskej púšte prepracovala do sveta medzinárodného modelingu. Ako trinásťročná opustila rodinu, aby unikla sobášu so starým mužom. Z púšte si odniesla poznačené telo i dušu tzv. ženskou obriezkou, ktorú ešte i dnes podstupujú africké dievčatá v útlom veku. Waris šťastnou náhodou mohla pracovať niekoľko rokov na somálskom veľvyslanectve v Londýne. Keď jej legálny pobyt vypršal, rozhodla sa v cudzom prostredí ostať a zarobiť peniaze pre seba a svoju matku. Zapojila sa aj do boja proti ženskej obriezke ako mimoriadna veľvyslankyňa OSN a zástankyňa ľudských práv.

Svitanie nad púšťou (Waris Dirieová)

Rozprávanie „Púštneho kvetu“ o jej návrate z veľkého sveta do Somálska, kde žijú jej príbuzní rovnakým kočovným životom, ako žila ona predtým. Ľahne si do púštneho domca ako kedysi, spozná svojich nevlastných súrodencov, ďalšie otcove manželky, stretne sa s otcom, s bratom, chce sa o nich postarať. Načo ten prepych na Západe? Načo je konzumná spoločnosť? Matka odmietne odísť s ňou do Ameriky, je spokojná tam, kde žije odjakživa, kde žili jej predkovia. Kozy, rastliny, zvieratá, sem-tam nejaký recept, náznaky somálskeho folklóru, priam etnologické postrehy – a k tomu všetkému poézia púšte.

Líbya

In the Country of Men (Hisham Matar)

Román zaradený do shortlistu Man Bookerovej ceny. Deväťročný Suleiman stojí na prahu sveta dospelých. Po odchode otca sa má stať hlavou rodiny. Keď však otca uvidí ako sa v maskovaní pohybuje po ich meste, nahliadne aj do sveta tajomstiev svojich rodičov.






Svátek na zemi (antológia)

Antológia modernej líbyjskej poviedky predstaví niektoré z tém a optík súčasných líbyjských autorov.







Dějiny Libye (Eduard Gombár)

Líbya je relatívne nový štát, ktorého územie bolo po tisícročia dobývané, kolonizované a spravované cudzincami. Moderné dejiny boli charakterizované vládou osmanských Turkov a talianskou kolonizáciou. V roku 1951 získala krajina nezávislosť. Začiatok ťažby ropy však zásadne zmenilo jej geopolitický aj hospodársky význam. Republikánska revolúcia vedená nacionalistickými dôstojníkmi sa vzápätí premenila na diktatúru.


Sudán

Obdobie sťahovania na sever (Tajjib Sálih)

Pútavý a komplexný román o dvoch mužoch, ktorí odídu zo Sudánu študovať do Anglicka, a nevdojak sa odcudzia obom svetom.

The New Yorker: „Prekrásne napísaný román autora, ktorý si svoju reputáciu v arabskom svete rozhodne zaslúži.“



Tip pre deti

Útek (Marek Vadas)

Pôvabná kniha Mareka Vadasa a Daniely Olejníkovej o malom utečencovi, ktorý hľadá svojho otca a miesto, kde by našli pokoj. Dobrodružný príbeh je však aj príležitosťou nazrieť do sveta ľudí, pre ktorých je putovanie cez rozsiahle územia životnou nevyhnutnosťou.

"Bol som najrýchlejší utečenec pod slnkom. Bežal som krížom cez krajinu a hľadal otca a miesto, kde by sme našli pokoj. Žiadne také miesto som ale nevedel nájsť ani po mnohých dňoch. Podľa mňa som prešiel hádam aj polovicu zemegule. Rozhodol som sa, že nezastanem, aj keby som mal prebehnúť celý svet."

Tip pre čitateľov e-kníh v nemčine

Michal Hvorecký urobil rozhovor s mladou berlínskou vydavateľkou Nikolou Richterovou. Vo svojom vydavateľstve mikrotext.de sa špecializuje na vydávanie e-kníh a zaujímavých (ne)literárnych textov, akým je napríklad chatový rozhovor medzi novinárkou a utečencom putujúcim po balkánskej ceste.

Tip na literatúru faktu

Tip na faktografiu

Islám (Carole Hillenbrandová)

Kniha renomovanej historičky vysvetľuje zložitú realitu islamského sveta a ukazuje predovšetkým jeho rôznorodosť a pestrosť. Zrozumiteľný a prehľadný výklad, navyše bohato obrazovo doplnený, sa venuje vzniku islamu, jeho histórii a súčasnosti, všetkým náboženským stanoviskám, moderným liberálnejšom prúdom, filozofii, aktuálne diskutovaným témam ako džihád či terorizmus, ale aj každodennosti, politike či postaveniu žien v islamskom svete.


Ak sa medzi knihami dobre cítite a naše správy vám prinášajú radosť a úžitok, môžete nás podporiť prostredníctvom vašich 2%. Informácie o tom, čo robíme a čo chystáme, nájdete TU.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

Recenzie

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Internát

Recenzie

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.