Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Pohoda! Knihy! Muzika!

Na festival Pohoda sa oplatí ísť nielen kvôli muzike, ale aj kvôli literatúre. Program literárneho stanu Martinus pripravuje združenie literarnyklub.sk spolu s ďalšími partnermi a nájdete v ňom to, čo aktuálne rezonuje v československom literárnom svete.

Piatok

10:00 - 11:00

Dušan Mitana: Slovenský poker

Spisovateľská legenda Dušan Mitana uvedie nové vydavenie jeho kultovej poviedkovej zbierky Slovenský poker. Zbierka Slovenský poker ponúka tucet hravých, ale aj poetických príbehov, s prvkami humoru, paradoxov a absurdity, ústiacich väčšinou do iracionality. Naposledy ju v roku 2003 vydal vydavateľ KK Bagala.


11:00 - 13:00

Poviedka 2014

Autorské čítanie a beseda s ocenenými autormi.

Účinkujúci: Michal Baláž, Marek Grajciar, Karol Hajdu, Júlia Polovková, Martin Longa, Miroslav Macko, Dominika Petríková, Miroslava Pjonteková, Radovan Potočár, Katarína Varsíková, Martin Vlado


13:00 - 14:00

1000 věcí co mě serou

Pôvodne blog, dnes už aj štyri knihy plné hejtu. Trojica hejterských odborníkov sa stala fenoménom českého internetu a na Pohode sa príde prestaviť aj slovenským fanúšikom.


14:00 - 14:30

Tereza Oľhová, Martina Sľuková: INAK SA MÁM FAJN

Tragikomická mozaika osudu a smerovaní súčasnej slovenskej devy. Pôvodný text,ktorý nenútene vznikal časozbernou metódou,je mozaikou príbehov, úvah a dialógov dvoch mladých žien na témy života, smrti, lásky, princípov morálky, zachovania reprodukcie, viery, hmyzu, vesmíru, šťastia a iného.


14:30 - 15:30

Súčasná poézia.

Autorské čítanie súčasných československých básnikov. Účinkujú: Jaromír Typlt (CZ), Milan Děžinský (CZ), Michal Habaj, Peter Šulej


15:30 - 16:00

Braňo Jobus: Plajko

Nová kniha vrbovského spisovateľa. Vedeli ste, že existuje Ústav rozvoja a nahrávania snov? Stačí zavolať a objednať si, o čom by ste chceli snívať. A japonský prístroj Načisto Harašimi vám pripraví sen podľa želania.


16:00 - 17:00

Za (Ruda) Slobodu!

Scénické čítanie z diela Ruda Slobodu a spomínanie na túto legendu slovenskej literatúry. Účinkujú: Zita Furková, Juraj Nvota, Zora Prušková


17:00 - 18:00

Čau o piatej

Populárny formát vydavateľstva KK Bagala na Festivale Bažant Pohoda. Z kníh slovenských autorov čítajú známe osobnosti. Richard Stanke číta Ballu. Andy Hryc číta Agda Bavi Paina, Lyrik číta Beneho a Ludwig Bagin číta Kornela Földváriho.


19:00 - 20:30

Literárny cirkus KK Bagalu

Literárne pêle-mêle. Autori vydavateľstva KK Bagala čítajú z pripravovaných kníh.


21:00 - 22:00

Fest Anča

Nočné premietanie čerstvo ocenených filmov Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2015.


22:00 - 23:00

Nu Video Dance

Ocenené filmy v rámci medzinárodnej súťaže najlepších tanečných filmov.


Sobota

9:00 - 10:00

Terry Pratchett - prednáška + kvíz

Meno Terryho Pratchetta je známe najmä fanúšikom žánru fantasy. Do dejín nielen anglickej literatúry sa zapísal sériou románov o Úžasnej Plochozemi (Discworld), či sériou knižiek o Johnym Maxwellovi. Od roku 1998 je držiteľom rádu za zásluhy o Britské kráľovstvo za službu literatúre. Terry zomrel tento rok vo veku 66 rokov a počas jednej hodiny si na tohto autora budeme spomínať čítaním ukážok z jeho tvorby a kvízom pre naozajstných fanúšikov.


10:00 - 11:00

Traja kamoši a fakticky fantastický bunker

Barbora Kardošová spolu s ilustrátorkou Katkou Slaninkovou prídu predstaviť svoju knihu.

11:00 - 12:00

Rudo

Najpopulárnejší komiksový sociopat a cynik ožije v scénickom prevedení autora Daniela Majlinga a hercov. Hlavnou postavou komiksu Rudo je tridsaťročný stoik, ktorý väčšinu času trávi so svojimi troma kamarátmi a hraním na imaginárnu gitaru.


12:00 - 14:00

Anasoft litera 2015

Besedovať s tohtoročnými finalistami ceny Anasoft litera 2014 budú rozličné kultúrne osobnosti: Richard Pupala - Braňo “Bebe” Bezák, Peter Balko - Samo Trnka, Márius Kopcsay - Mária Hejtmánková, Erik Šimšík - Lyrik


14:00 - 15:00

liteRAPtúra

Literárny cirkus KK Bagalu uvádza program liteRAPtúra, v rámci ktorého vyrážajú špičky československého rapu do boja bez beatov a servítok, aby sa predviedli v čírom prednese svojich hustých textov. Účinkujú: James Cole (CZ), Strýček Nicholas (CZ), Prezident

15:00 - 16:00

Martin M. Šimečka a Karel Schwarzenberg: Samizdat

Knieža Schwarzenberg a Martin M. Šimečka budú v réžii Artfora na festivale Bažant Pohoda hovoriť o tom, ako sa v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch vydávali samizdaty a knihy, čo to vlastne bol samizdat a akú úlohu zohral Karel Schwarzenberg pri ich záchrane a vydávaní. Knieža založil na rodinnom zámku v bavorskom Scheinfelde spoločne s Vilémom Prečanom Československé dokumentační středisko, teda archív zakázanej literatúry, Martin M. Šimečka je zas autorom niekoľkých textov, ktoré do roku 1989 vychádzali v samizdatových vydaniach ( napríklad trojnovela Džin vyšla oficiálne až po tridsiatich rokoch v roku 2015). Moderuje Pavel Sibyla.



16:00 - 17:00

Jan Němec - Dějiny světla

Román o fotografovi Františkovi Drtikolovi Dějiny světla vyhral pred rokom cenu o najlepšiu českú knihu, cenu Magnézia Litera.


17:00 - 19:00

Čau o piatej

Formát vydavateľstva KK Bagala na Festivale Bažant Pohoda. Z kníh slovenských autorov čítajú známe osobnosti. Robo Roth číta Ivana Štrpku, Zuzana Fialová číta Janu Beňovú, Přemysl Boublík číta Petra Balka


19:00 - 21:00

Slam Poetry

Súťaž v netradičnom prednese autorskej poézie s využitím prvkov divadla a performance. Československé finále prináša to najlepšie z oboch krajín. Podujatie je venované Zogatke, ktorá Slam poetry pre “Československo” objavila.

Účinkujú: Vlado Janček, Paľo Čejka, Kováč, Dorotka, Anatol Svahilec, Metoděj Constantine, Barbora, Bohdan Bláhovec.


21:00 - 23:00

Festival Áčko

Nočné premietanie ocenených snímkov študentského filmového festivalu.


23:00 - 00:00

Jo Nesbø - záznam z besedy

Premietanie záznamu z besedy s najobľúbenejším detektívnym autorom súčasnosti, ktorá sa konala v máji 2015 v kníhkupectve Martinus.sk v Bratislave. Záujem o besedu bol obrovský, prvých 100 vstupeniek bolo predaných za 23 sekúnd. S Jo Nesbøm sa rozprával moderátor Juraj Šlesar, skvele prekladal Jozef Zelizňák, ktorý má na konte aj preklad všetkých jeho detektívnych kníh.



http://www.pohodafestival.sk/

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.