Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Pád do temnej imaginácie

Edgar Allan Poe (1809 - 1849) prežil nešťastný život plný tragických udalostí, ale zanechal po sebe nadčasové literárne dedičstvo. Majster poézie, jeden z prvých autorov detektívok a slávnych hrôzostrašných príbehov sa tentokrát predstavuje aj ako satirik a priaznivec mystiky.

V prekrásne graficky upravených knihách Čierny kocúr (SnowMouse Publishing 2013) a Zlatý skarabeus (SnowMouse Publishing 2014) si mohli čitatelia prečítať poviedky, ktorými sa Edgar Allan Poe preslávil. Imaginácii Poea dominovali často rôzne variácie temnoty, postavy poviedok sa túlali po okraji bežného života a normálnosti rovnako ako ich autor. V zbierke poviedok Zostup do Maelströmu dominuje téma fantastiky. Opätovne sa tu objavujú charakteristické vlastnosti postáv: počiatočná beznádej vystriedaná manickou aktivitou, posadnutosť určitou myšlienkou a posúvanie jej naplnenia do extrému.


V prvej poviedke s názvom Jedinečné dobrodružstvo istého Hansa Pfaalla nájdeme aj satiru a dokonca vtipné scény. Poe poviedkou reagoval na nové vedecko-technické objavy a aj na určitú módu venovať sa týmto novinkám. Hans Pfaall, občan Rotterdamu, podnikol v balóne cestu na Mesiac, pričom sa dopustil aj závažného zločinu. Po návrate na Zem ponúkol informácie o Mesiaci a jeho obyvateľoch vede výmenou za odpustenie zločinu a návrat k rodine. V 19. storočí sa objavilo viac príbehov o ceste na Mesiac, prípadne o pozorovaní života na ňom, a svojou povahou pripomínali nepravdivú správu známu dnes ako hoax. Celkom zaujímavá je potom otázka, do akej miery ľudia v tých časoch podobným správam verili?


V ďalšej próze, Zostup do Maelströmu, sú ľudia len hračkou desivých prírodných síl, v tomto prípade monumentálneho morského víru, do ktorého sa rúti loď rozprávača príbehu. Inú podobu hrôzy odkryjeme v texte Rozhovor Eirosa a Charmiona. Poe tu využil potenciál témy apokalypsy spojenej s výskytom kométy a jej zrážkou so Zemou. Poe mal dobrý prehľad o dobových myšlienkových smeroch a v poviedkach na ne reagoval. Aj z tohto dôvodu majú viaceré jeho prozaické texty prvky esejí. Je tomu tak aj v poviedke Mesmerické odhalenie, kde lekár podrobuje pacienta hypnóze, aby ho doviedol do stavu blízkeho smrti a získal odpovede na teologické a filozofické otázky.


Nezvyčajný poetický a lyrický jazyk uplatnil Poe v poviedke Ostrov víl. Posun do takmer mystickej roviny zas vidíme v Rozhovore Monosa a Uny. Poea podobné témy fascinovali, čo dokazuje Príbeh zo Skalnatých hôr. Knihu uzatvára text Sila slov, dialóg dvoch anjelov o povahe hmoty a ducha. Zo zbierky Zostup do Maelströmu budú mať potešenie nielen čitatelia pátrajúci po literárnych počiatkoch fantastiky, nový svet objavia aj priaznivci nových, trochu ezoterickejších rozmerov tvorby veľkého majstra.


Tri zbierky poviedok Edgara Allan Poea z vydavateľstva SnowMouse Publishing sú okrem toho aj umeleckými artefaktmi a to vďaka grafickej úprave a ilustráciám Jula Nagya. Sugestívne obrazy tvoriace ilustrácie a obálky kníh boli v obrazovej forme minulý rok vystavované v galérii Médium a sú mimoriadne pôsobivé. Vystihujú nielen atmosféru hrôzy a strachu z nezvyčajných javov, ale aj zúfalstvo človeka, ktorý sa prepadá do vlastného šialenstva.



Edgar Allan Poe: Zostup do Maelströmu
Preklad: Monika Srnková
Komentáre a poznámky doplnila Anna Kiktová
SnowMouse Publishing 2015

Zobraziť diskusiu (0)

Zostup do Maelströmu

Zostup do Maelströmu

Edgar Allan Poe

Cieľom umelca je vytvárať nádherné vízie: divoká krása Maelströmu, prchavé čaro umierajúcej víly, okultné imaginácie armagedonu, kozmické cesty naprieč priestorom a časom... Poviedky Edgara Allana Poea však nie sú iba víziami, akokoľvek podmanivými. Pre citlivého čitateľa sú pomyselnými kľúčovými dierkami, ktorými môže nahliadnuť do autorovho vnútra a zachytiť tak odblesky jeho názorov, estetického vkusu, filozofie a záujmov, ktoré hýbali jeho svetom. Nadšenie spoločnosti z technických výdobytkov čias, na ktoré Poe reagoval s veľkým zaujatím a entuziazmom, premietol aj do skupiny poviedok, v ktorých sa opiera o vedu a techniku. S typickým rozprávačským majstrovstvom ich prifarbuje dobrodružstvom, mystikou i svojimi jedinečnými víziami a vytvára pravé poeovské sci-fi. Zbierka prináša okrem vedecko-fantastických poviedok aj jedno pôvabné fantasy (Ostrov víl).

Kúpiť za 9,81 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.