Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Najdôležitejšia téma teológie 21. storočia

Kardinál Walter Kasper hovorí o milosrdenstve ako o najdôležitejšej téme pre teológiu začiatku 21. storočia. Zároveň upozorňuje, že ide o „trestuhodne zanedbanú tému“. Uchopiť túto myšlienku znamená obrátiť pozornosť k hlbšiemu pochopeniu utrpenia, ideologickému kontextu, prekonaniu „znetvoreného obrazu Boha“, premosteniu abstraktnosti a uplatneniu milosrdenstva v bežnom živote. Kniha Milosrdenstvo je v týchto dňoch viac ako aktuálna.

Walter Kasper je v rozvíjaní úvah rozhodne realistický; uvedomuje si, ako naivne znie pre ľudí zameraných na moc peňazí a konzum volanie po milosrdenstve. Ako realista ale tiež hľadá a nachádza riešenia. Text knihy inšpiroval aj pápeža Františka. V jeho životopise František: život a revolúcia (Spolok svätého Vojtecha 2015) uvádza Elisabetta Piquéová Františkov výrok: „Trocha milosrdenstva robí svet menej chladným a viac spravodlivým“.


Knihu Milosrdenstvo kardinál otvára neľahkými otázkami o povahe vzťahu Boha a zla, osobitne variáciami na otázku, ako je možné, že nekonečne dobrotivý Boh dopustí utrpenie? Odpoveďou boli od novoveku diskusie o nemožnosti božej existencie a jedinom východisku z tejto situácie: ateizme. Utrpenie a jeho odôvodnenie majú problém vysvetliť aj veriaci. O stave závažných pochybností vo viere a otázok bez odpovedí sa hovorí ako o „temnej noci viery“. Kasperovou odpoveďou, ktorú by sme mohli považovať za ústredný motív knihy, je „poznanie, aby sme ešte raz novým spôsobom premýšľali o Bohu.“


Komplexnosť témy milosrdenstva Walter Kasper rozdelil do troch väčších častí formulovaných otázkami. Tri roviny: etická, spoločenská a teologická, sú reprezentované napríklad otázkami „Čo znamená veriť v milosrdného Boha? Ako môžeme hovoriť o sympatickom, čiže súcitnom Bohu? Čo znamená posolstvo o milosrdenstve pre cirkevnú prax? Čo znamená toto posolstvo pre novú kultúru milosrdenstva v našej spoločnosti? V jednotlivých kapitolách sa zoznamujeme s filozofickou, teologickou a biblickou tradíciou pojmu súcit, milosrdenstvo, empatia. Za východisko spoločné pre rôzne náboženstvá, na ktorom sa dá postaviť porozumenie, pokladá zlaté pravidlo: „Druhým máme robiť všetko to, čo by sme v istých situáciách od nich očakávali a želali si my“.


Kasperova argumentácia je poctivá a dôsledná: hľadá argumenty pre a proti predkladaným tvrdeniam. Neváha pritom poukázať na slabé miesta kresťanských postojov, vždy však následne predloží východisko, respektíve pevný bod, o ktorý sa môžu ľudia v súčasnom svete oprieť. Kapitoly o zmysle milosrdenstva v Starom aj Novom zákone sú majstrovským textom, interpretujú skutky postáv od prorokov po Ježiša a je potrebné ich odporučiť aj pre všetkých, ktorí si mylne myslia, že biblický Boh je pomstychtivý a krvavý. Kasper predkladá dôkazy o presnom opaku a vyvracia túto pomýlenú predstavu.


„Môžeme sa však pýtať ďalej, či je prikázanie milovať nepriateľa vôbec reálne. Nie je toto prikázanie trocha utópiou a preťažovaním človeka? Ako môže milovať matka vraha svojho dieťaťa? Môže mu odpustiť? Kam prídeme, ak sa nepostavíme na odpor proti zlu, ak odpustíme namiesto toho, aby sme žiadali spravodlivosť? Neodmeňujeme tak toho, kto konal nesprávne? Heinrich Heine, Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud a ďalší si kládli takéto otázky kriticky a polemicky.“


Čítanie knihy je aj literárny zážitok, hoci si vyžaduje čas a sústredenie. Odmena pre čitateľov bude ale bohatá: objavenie nových významov milosrdenstva a objasnenie až civilizačnej potreby konať dobro obzvlášť v 21. storočí s jeho čoraz dramatickejšími udalosťami.


Walter Kasper: Milosrdenstvo. Základný pojem evanjelia – kľúč ku kresťanskému životu.

Preklad: Martina Grochálová

Spolok svätého Vojtecha 2015

267 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Milosrdenstvo. Základný pojem evanjelia – kľúč ku kresťanskému životu.

Milosrdenstvo. Základný pojem evanjelia – kľúč ku kresťanskému životu.

Walter Kasper

"Trochu milosrdenstva zmenilo svet," povedal pápež František pri svojej prvej modlitbe Anjel Pána. Na tému milosrdenstvo čítal knihu Milosrdenstvo od Waltera Kaspera, ktorú chvália aj učení teológovia. Táto kniha sa nebojí spomenúť aj konkrétne sociálne, politické a cirkevné chyby ľudstva, ktoré ťažia náš dnešný svet. Milosrdenstvo je liekom na mnohé neduhy našej spoločnosti.

Kúpiť za 19,00 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.