Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Město schodů

V románe Město schodů sa premietajú do deja rôznorodé mytológie a problémy výkladu udalostí podľa uhla pohľadu pozorovateľa. Nie je to však žiadna vyslovene filozofická próza, dej je na viacerých miestach akčný, koniec koncov hlavné postavy sú špióni a diplomati zapletení v konšpirácii.

Robert Jackson Benett je nositeľom viacerých prestížnych ocenení: ceny Edgar, ceny Shirley Jackson a aj ceny Philipa K. Dicka. Píše diela v rôznych žánroch špekulatívnej fikcie, pretože ju považuje za veľmi dobrý nástroj ako skúmať náš svet a samých seba. Město schodů patrí medzi tie pozoruhodné fantasy romány, ktoré okrem deja ponúkajú aj priestor pre širšiu interpretáciu. Dôvodom nie sú len témy, ale aj fúzia viacerých žánrov: okrem urbánnej fantasy je to detektívna zápletka, v diele nájdeme odkazy na viacero súčasných alebo klasických autorov.


Do mesta Bulikov prichádza diplomatka Shara Thivaniová so svojím strážcom Sigrudom. V skutočnosti je ale najlepšou špiónkou svojej krajiny a do Bulikova bola vyslaná vyšetriť vraždu prestížneho profesora dejín. Bulikov je hlavné mesto Kontinentu, kde v minulosti tvorili základ celej spoločnosti Božstvá a ich zázraky. Minulosť je však krutá a Božstvá našli svoju smrť v expanzívnych aktivitách štátu Saypur, z ktorého prišla práve Shara.


Po smrti Božstiev nasledoval sociálny a ekonomický úpadok, nastúpila cenzúra, príležitostne sa ale objavujú náznaky nezvyčajných aktivít, sektárstva a spolkov veriacich v návrat minimálne niektorých Božstiev. Pasáže knihy venujúce sa týmto okolnostiam sú mimoriadne zaujímavé aj kvôli otázkam o povahe pravdy a klamstva. Ako odhaliť ako sa skutočne stali historické udalosti, keď zdroje o nich si odporujú? Do akej miery dôverovať prameňom, keď vieme, že časť z nich je cenzurovaná a prístup k nim selektívny?


Osobitnou „postavou“ knihy je samotné mesto Bulikov so svojou bizarnou architektúrou. Po zavraždení božstiev došlo v meste ku kataklizme a doslova zmizli základy mnohých stavieb vrátene ich častí alebo sa dokonca vytratili v okamihu celé budovy. Následky boli zničujúce pre mnohé stratené životy a v dôsledku architektonickej katastrofy ostalo veľa schodov a schodísk zdanlivo odnikiaľ neprichádzajúcich a smerujúcich nikam.


Záhadu schodov vynikajúco zachytil výtvarník John Petersen, jeho galériu si môžu čitatelia nájsť na stránke Roberta Jacksona Benetta. Prostredníctvom Města schodů sa čitatelia môžu zoznámiť s pomerne sofistikovanou, zručne napísanou fantastikou a ak by Benett pokračoval v prípadnej sérii z tohto sveta, určite získa ďalšie ocenenia a širokú čitateľskú základňu.



Robert Jackson Bennett: Město schodů
Preklad: Milan Pohl
Host 2015
510 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Město schodů

Město schodů

Robert Jackson Bennett

Atmosférický fantasy román o živých špionech, mrtvých bozích, pohřbené historii a tajemném, stále se měnícím městě. Před mnoha lety mělo město Bulikov díky Božstvům moc dobýt svět. Ale poté, co byli jeho ochránci za podivných okolností zavražděni, se z dobyvatele stal dobývaný; pyšná historie Bulikova byla vymazána a zcenzurována, pokrok se zastavil a z Bulikova se stala jen další koloniální výspa nové světové geopolitické mocnosti. Do tohoto zatuchlého, zpátečnického města přichází Shara Thivaniová. Oficiálně je tato tichá nenápadná žena jen další obyčejnou diplomatkou vyslanou utlačovateli Bulikova. Neofi ciálně je Shara jednou z nejlepších špionek ve své zemi, která má za úkol vyšetřit brutální vraždu zdánlivě neškodného historika. Jak se Shara ponořuje do tajemství neustále se fyzicky i politicky měnícího města, začíná tušit, že bytosti, které kdysi Bulikov ochraňovaly, nemusejí být tak mrtvé, jak se zdají být, a že její vlastní schopnosti možná také nesou dotek bohů.

Kúpiť za 15,96 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.