Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Lidé v nahotě

Sympatické pražské vydavateľstvo Plus patrí možno k nenápadnejším hráčom na domácom knižnom trhu. Napriek tomu sa však aj v ich portfóliu nachádza dostatok materiálu hodného čitateľskej pozornosti. Minimálne zaujímavá edícia Pestrá řada ponúka vskutku pestrý mix originálnych súčasných svetových mien, takže i keď je rozsahom skromnejšia, obsahom dôstojne dopĺňa silnejšie edičné rady. Práve tu vyšla i príjemná, autobiograficky ladená prvotina Lidé v nahotě od nádejného ruského prozaika Andreja Astvacaturova.

V slede kratších kapitol autor vtipne zachytáva roky útleho detstva, mladosti a dospievania, odohrávajúcich sa prevažne v kulisách sovietskeho Leningradu. S dospeláckym odstupom vykresľuje rané roky v materskej škole, prvé celoživotné kamarátstva, ďalšie školské až vysokoškolské roky a nové, už nie len čisto kamarátske vzťahy. Ľahko a svižne obsiahne časový úsek neskorých brežnevovských rokov, cez rozpad sovietskeho impéria, až po (takmer) súčasnosť.

Astvacaturov svoj debut písal veľmi ľahučkým perom. Nič si príliš nekomplikuje. Nepúšťa sa do žiadnych zložitých reflexií, nemá zámer riešiť žiadne zaťažkané existenciálne problémy a podobne. Jeho štýl je vyložene uvoľnený a nadnesený. Očividne nemá potrebu brať sa smrteľne vážne. Rozhodne prevládajú odľahčenejšie žánrové prvky, než typicky ruská depresívna ťažoba. Štedro sa pracuje so satirou a iróniou, či rôznymi formami humoru v rozmedzí od láskavého cez kritizujúci až po horký a boľavý. Astvacaturov je zdatný rozprávač, takže i napriek tomu, že v pár momentoch trocha zadrháva, výsledný dojem je veľmi príjemný a pozitívny. Badateľné sú aj sentimentálne a nostalgické tóny, každodennému sovietskemu (ruskému) marazmu dodávajúce až istý zjemňujúci romantický nádych.

Je v tom dôkaz toho, že i v podstate obyčajný človek, „akademik-milión“, už dopredu odsúdený na neúspech, môže aj uprostred (post)totalitnej mizérie prežiť svojrázny, vcelku originálny a dobrodružný životný príbeh plný veselých príhod. Veľmi úsmevné, miestami vyslovene milé čítanie. Fakt som sa bavil.


Andrej Astvacaturov: Lidé v nahotě

Vydal: Plus (edice Pestrá řada)

Preklad: Olga Pavlova

270 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Lidé v nahotě

Lidé v nahotě

Astvacaturov Andrej

Toto není pornografie! Toto je literatura! Ne, kniha Lidé v nahotě nevypráví o nudistech, jak by se mohlo na první pohled zdát. Svérázně napsaný, autobiografický román Andreje Astvacaturova svým stylem připomíná prózu Sergeje Dovlatova.

Kúpiť za 10,44 €

Podobný obsah

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Recenzie

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Úder, nádych, výdych, úder, úder, úder, pauza, druhé kolo, tretie, štvrté, dýchaj, bojuj, ži, plač, snívaj, smej sa, prehraj, vyhraj, ale ruky vždy hore, „vysoké krytie a kurevsky rýchle nohy“ – tak by som obrazne jednou vetou opísala román Davida Eniu Jako v nebi, tak i na zemi, ktorý si ma podmanil viac, ako som si po prečítaní anotácie dokázala predstaviť.

Lev Golinkin: Batoh, medvěd a osm kartonů vodky

Lev Golinkin: Batoh, medvěd a osm kartonů vodky

Autor je skvelý rozprávač aj pozorovateľ, majster britkého humoru a zveličenia. Jeho výpoveď je nevšedným popisom kulís rozpadajúceho sa impéria aj strastiplnej cesty za lepšou budúcnosťou a zároveň opisom hľadania vlastnej identity. Je to čítanie nielen o ťažkostiach rodiny Golinkinových, ale aj posolstvo o tom, že ľudská nezištnosť a solidarita, potreba byť potrebným, je niečo, čo nás všetkých spája.

Egypťan Sinuhe

Recenzie

Egypťan Sinuhe

Historický román je svojím spôsobom veľmi výlučná literárna forma. Pokiaľ má byť spracovaný naozaj poctivo, kladie na tvorcu nemalé nároky. V prvom rade si vyžaduje presnú znalosť popisovaného historického obdobia, bez ktorej docieliť autenticitu je, pochopiteľne, nemožné. Nemôže chýbať chytľavý príbeh, či rovno viacero spletitých príbehov, zaľudnený čo najpestrejšou zmesou charakterových typov, plasticky interpretujúcich historickú každodennosť i veľké zlomové historické udalosti. Všetko z tohto, a ešte podstatne viac, vo svojej tvorbe ponúka zrejme absolútny imperátor na poli historického románu – Mika Waltari.