Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Knižný výber: Moderné dejiny Ruska

Rôzne žánre, rôzne optiky, no téma je spoločná: Rusko a jeho nedávne dejiny. Ktorú knihu si vybrať? Pod ktorou obálkou nájdeme poviedky, čítavú politológiu, či spomienky pamätníkov? Z aktuálnych publikácií sme pre vás vybrali šesť titulov, z ktorých každý reprezentuje jeden literárny štýl a prináša vlastné sklíčko do mozaiky moderného Ruska.

Dvadsaťsedem rokov po rozpade Sovietskeho zväzu máme k dispozícii početnú knižnicu v slovenskom aj českom jazyku venovanú politickým a sociologickým analýzam, príbehom veľkých aj malých dejín veľkého Ruska, ktorého vplyv na dlhú dobu poznačil vývoj Slovenska.

Po ktorých publikáciách siahnuť? Čo sa skrýva pod tou-ktorou obálkou?

1. Čím menej vieš, tým lepšie spíš - David Satter

David Satter bol prvý americký novinár, ktorého od studenej vojny vyhostili z Ruska . V novom diele podáva zasvätený obraz kľúčových udalostí, kvôli ktorým sa historicky unikátny nábeh Ruska na cestu liberálnej demokracie zastavil a pretavil do podoby pseudomodernej autokracie s novým večným vladárom. Novinka vydavateľstva Artforum vychádza tento piatok a prináša ďalší pohľad do historiograficko-politického diskurzu o moderných dejinách Ruska.

Viac o knihe sa dočítate tu.

2. Doba z druhé ruky. Konec rudého člověka - Svetlana Alexijevičová

Laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevičová zozbierala mozaiku skutočných príbehov - hlasov dnešných Rusov. Každý svojím spôsobom a na vlastnom životnom príbehu prináša výpoveď o posledných rokoch krajiny.

Mrazivé a silné čítanie, ktoré umožní nahliadnuť do hláv a životov niekoľkých generácií a spoločenských vrstiev.

Viac o knihe príbehov z "malých" dejín nájdete tu.

3. V dome niekto je - Ľudmila Petruševská

Poviedková zbierka priblíži čitateľom súčasné Rusko plné vykoľajených osudov. Ľudmila Petruševská píše ako keď bičom plieska. Surovo, kruto a pravdivo, no nikdy nie odľudštene. Bdie nad svojimi postavami často ako posledné empatické oko. Pôsobivosť jej textov je omračujúca. V duchu pravej ruskej klasiky, ktorá pozerá až kamsi na dno duše. Strhujúce, šokantné, občas až hororovo mrazivé poviedky zo života.

Viac o zbierke tu.

4. Všetci mocní Kremľa - Michail Zygar

Aká veľká je moc, ktorá sa ukrýva v rukách Vladimira Putina? A ako ďaleko sú tie ruky schopné dosiahnuť?

Ruský novinár Michail Zygar sa rozhodol analyzovať opakujúce sa otázky okolo Kremľa a Putina. Kniha sa rýchlo stala ruským bestsellerom. Zygar sa veľa pýta – a pýta sa hlavne mocných a najmocnejších. Z informácií z prvej ruky komponuje obraz premeny, ktorou prešla nielen ruská spoločnosť, ale aj samotný neobmedzený vládca. Ako sa z niekdajšieho reformátora stal nepriateľ Západu a majster propagandy? A kam to celé smeruje? Otázok je v Rusku priveľa a ani táto kniha neponúka univerzálne odpovede. Určite však môže pomôcť pri orientácii v spletitých labyrintoch politiky súčasného Ruska.

Viac o reportáži z vplyvných ruských kruhov tu.

5. Muž bez tváře. Neuvěřitelný vzestup Vladimira Putina - Masha Gessenová

Vzostup muža bez tváre, v ktorom Rusko aj Západ kedysi videli progresívneho vodcu: od rušenia médií, cez likvidovanie zárodkov demokracie, po umlčanie politických oponentov. Autorka na základe aj vlastných skúseností z tejto doby v pútavom žurnalisticko-politologickom diele opisuje cestu Putina k neobmedzenej moci.

Viac o knihe tu.

6. Pád do propasti - Irma Kudrovova

Posledné roky života slávnej poetky Mariny Cvetajevovej (1892-1941) spísala Irma Kudrovová po rokoch výskumu a dokumentárnej práce. Na pozadí jednej životnej etapy veľkej umelkyne 20. storočia Kudrovová prináša obraz stalinského Ruska.

Na žiadosť rodiny sa poetka vrátila z emigrácie domov, no od tej chvíle mal jej život trvať len dva roky... Silný a výpovedný životopisný príbeh.

Viac o životopise Mariny Cvetajevovej tu.







Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.