Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Knižní kánon Magdy Vášáryové

V knize Magdy Vášáryové Terapia kultúrou vybrala autorka sedm knih, básní, skladeb vážné hudby, děl grafických, fotografií nebo architektonicky zajímavých projektů. Je to osobní sumář, svým způsobem taky jistá zpověď člověka, který si bez kultury život nedokáže představit. A pochopitelně je to inspirace svému okolí, tedy nám.

Božena Slančíková Timrava: Ťapákovci

Krédom oviec je vždy bezpečný košiar, na ktorý sú zvyknuté. Krédom kohútov najvyššie brvno, skadiaľ môžu vládnuť nad fádnou zanovitosťou národa a nevšednými talentami žien... A kde majú potom vysoko lietať tie naše orly "tatranské"?


Ladislav Ballek : Pomocník

Ballekova kniha rozvírila smradľavé vody normalizácie v sedemdesiatych rokoch 20. storočia.


Ján Johanides: Súkromie

Uvedomíte si, že celý kultúrny boom 60. rokov 20. storočia trval len pár rokov, lebo netalentovaní, ale preferovaní, tým talentovaným znovu podtrhli stoličku už v roku 1970 a odstrihli ich od výživnej stravy v mene normalizácie vzťahov s hegemónom v Moskve.


Ján Rozner: Sedem dní do pohrebu

Kniha, ktorá nemohla vyjsť na Slovensku desaťročia, patrí medzi základné stavce národnej chrbtovej kosti.


Pavel Vilikovský: Večne je zelený

A prečo je tento pán okrem iného taký výnimočný a hodný čítania? Je slovensky nesentimentálny, vypáchnutým romantizmom nenakazený, a to je už čo napísať!


Peter Pišťanek: Rivers of Babylon 1

Dnes vieme, že Pišťanek bol dobrým pozorovateľom a prorokom a oplatí sa ho prečítať, aby nás zbavil možnosti odvolávať sa na našu národnú naivitu.


Rudolf Sloboda: Rozum

Spisovateľom bol zrazu bezmocný človiečik, ktorý sa plahočil životom a hodiny preležal na posteli, a nebol to preferovaný komunistický funkcionár, ktorý popíjal lacnú vodku v Budmericiach a preberal jednu cenu za druhou.


Tolik ukázky z textů, kterými svoje oblíbené slovenské knihy autorka opatřila. Dodejme, že z literatury světové najdeme ještě v knize jména jako Woolfová, Bulgakov, Orwell, Carroll, Balzac, Styron... A pak je tu ještě slovenská i světová poezie... a vůbec: je to takový kulturní inspiromat. A taky výzva - sestavme si každý takové svoje vademecum. I s pár slovy, proč zrovna to je ten text, který nám zůstal v hlavě. Asi je zbytečné dodávat, že pokud si ho sepíšete a budete třeba chtít zveřejnit (čtenářské sdílení!), pošlete na info@medziknihami.sk, rádi tady na stránkách zveřejníme.

Zobraziť diskusiu (0)

Terapia kultúrou

Terapia kultúrou

Magda Vášáryová

Matej Bel napísal: „Nevzdelanosť je obluda, ktorá znova a znova vystrkuje svoje rohy, aj keď jej bola odťatá hlava." Tento výber základných kultúrnych znalostí, či už pôvodom zo Slovenska alebo zo sveta je výsostne subjektívny. Magda Vášáryová vybrala sedmoro kníh, básní, diel vážnej hudby, grafík, fotografií, architektonických diel, ktoré považuje pre inteligentného obyvateľa našej krajiny za kľúčové.

Kúpiť za 8,96 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.