Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Donald Trump číta najradšej o sebe - Mimoriadne jednohubky k americkým prezidentským voľbám

Mimoriadne jednohubky k americkým prezidentským voľbám Štefana Olejníka: 10 odporúčaní Baracka Obamu pre budúcich lídrov • Knižnička Hillary Clintonovej • Donald Trump číta najradšej o sebe

V utorok 8. novembra 2016 voliči v Spojených štátoch rozhodnú o tom, kto sa stane 45. prezidentom v histórii USA (a možno jeho prvou prezidentkou), ktorá/ktorý prevezme 20. januára 2017 funkciu od svojho predchodcu Baracka Obamu. Časopis Wired pri tejto príležitosti oslovil dosluhujúceho prezidenta, aby sa ujal úlohy hosťujúceho redaktora novembrového vydania a načrtol v ňom svoju víziu budúcnosti USA a moderného sveta. Vytipoval tu tiež súbor kníh, svojho druhu „odporúčané čítanie“ pre lídrov budúcnosti.

V hektickej a neľútostnej volebnej kampani Hillary Clintonovej a Donaldovi Trumpovi na čítanie kníh čas nevystal. O dielach, ktoré ich ovplyvnili alebo ktoré si obľúbili, však už rozprávali v dávnejších rozhovoroch.

10 odporúčaní Baracka Obamu pre budúcich lídrov

Každodenné povinné čítanie v Oválnej pracovni Bieleho domu Barack Obama s verejnosťou asi nemôže zdieľať: informácie spravodajskej služby, prísne tajné materiály, správy z „háklivých“ a krízových regiónov sveta alebo náčrty vlastných prejavov. Obama je skvelý rečník a túto schopnosť mu pomáhalo kultivovať množstvo veľkých spisovateľov, mysliteľov a politikov. Časopisu Wired prezradil desiatku dôležitých kníh, ktoré ho formovali alebo zaujali. Patria k nim:

- The Collected Works of Abraham Lincoln – deväťzväzkový súbor prejavov, listov, rozkazov, atď., veľkého Obamovho predchodcu,

- Taylor Branch: Parting the Waters – America in the King Years 195463 – trilógia, ocenená Pulitzerovou cenou, o raných rokoch pôsobenia bojovníka za ľudské práva a politika Martina Luthera Kinga, Jr.,

- Yuval Noah Harari: Sapiens – A Brief History of Humankind – o míľnikoch stopäťdesiatich tisícok rokov histórie homo sapiens (česky: Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci, vyd. Leda, 2013; Sapiens – Úchvatný i úděsný příběh lidstva, vyd. Leda, 2014),

- Daniel Kahnemann: Thinking, Fast and Slow – kniha psychológa, laureáta Nobelovej ceny o tom, ako rozmýšľa homo economicus (česky: Myšlení, rychlé a pomalé, vyd. Jan Melvil Publishing, 2012),

- Elizabeth Kolbert: The Sixth Extinction – An Unnatural history – varovanie pre katastrofou, ktoré si môže ľudstvo privodiť, ak sa mu nepodarí zastaviť klimatické zmeny, ktoré spôsobuje.

Ďalej sa do Obamovho výberu dostali životopis newyorského staviteľa a urbanistu The Power Broker – Robert Moses and the Fall of New York od Robert A. Cara, eseje významného afroamerického spisovateľa Jamesa Baldwina The Fire Next Time, biografia Andy Grove – The Life and Times of an American od Richarda S. Tedlowa o maďarskom rodákovi, ktorý prežil holokaust a sovietsku inváziu a viedol firmu Intel, román Johna Steinbecka In Dubious Battle a tragický príbeh rodiny z bombajského slamu Behind the Beautiful Forevers – Life, Death, and Hope in Mumbai Undercity od Katherine Boo.

Wired odhaduje, že na prečítanie Obamovej desiatky treba zhruba 89 hodín. Happy reading!


Knižnička Hillary Clintonovej

Noviny New York Times požiadali prezidentskú kandidátku, aby menovala „jednu knihu, vďaka ktorej je taká, aká je“. Odpoveď nebola prekvapujúca a podobná sa dá očakávať od každého nádejného kandidáta na americký prezidentský úrad: Biblia. Clintonová dodala: „Bola som vychovávaná v jej duchu, učila som sa pasáže z nej spamäti, bola som ňou vedená. Dodnes ju považujem za zdroj múdrosti, útechy a povzbudenia.“

Pri viacerých príležitostiach sa Hillary Clintonová prihlásila aj k Bratom Karamazovovcom Fjodora Michajloviča Dostojevského. V prejave k študentom Moskovskej štátnej univerzity v r. 2009 na margo románu o.i. povedala: „Verím, že jednou z našich najväčších povinností, ako ľudských bytostí, je byť otvorení možnosti, že sa mýlime. Najväčšie nebezpečenstvo nám hrozí od ľudí, ktorí sú stopercentne, absolútne presvedčení o svojej pravde, tvária sa ako vlastníci pravdy, ktorá im bola zverená od Boha.“ Žeby už vtedy tušila niečo o vlastnostiach budúceho prezidentského protikandidáta?

S niektorými obľúbenými knihami zo svojej knižnice sa Clintonová pred časom zdôverila magazínu Oprah Winfreyovej. Najpodrobnejšie sa rozhovorila o knihe The Return of the Prodigal Son od kňaza Henriho J. M. Nouwena, ďalej spomenula Little Women od Louisy May Alcottovej (česky: Malé ženy, vyd. Knižní klub, 2014), The Posionwood Bible od Barbary Kingsolverovej, The Color Purple od Alice Walkerovej (česky: Barva nachu, vyd. Argo, 2001), The Clan of the Cave Bear od Jean M. Auelovej, Wild Swans od Jung Chang (česky: Divoké labutě, CD, vyd. Radioservis, 2016), West with the Night od Beryl Markhamovej a konečne The Joy Luck Club od Amy Tan (česky: Klub radosti a štěstí, vyd. Motto, 2016).

Okrem prvej knihy sú autorkami všetkých ďalších ženy – je to trochu genderovo nevyvážený výber, nie? Ktovie, či bude podobne vyzerať aj obsadenie ministerstiev, ak sa pani Clintonová stane prezidentkou.


Donald Trump číta najradšej o sebe

Nikoho neprekvapí, že aj Donald Trump na bezkonkurenčne prvé miesto kladie Bibliu. A neprekvapí ani to, že hneď za ňou nasleduje na druhom mieste Trump – The Art of the Deal (česky Umění udělat dohodu, vyd. Pragma, 2011), ktorú o sebe „napísal“ s novinárom Tony Schwartzom. (Ten to dnes trpko ľutuje.)

Keď Trumpa novinárka Megyn Kellyová z televízie Fox News prinútila v rozhovore menovať ďalšiu obľúbenú knihu – okrem Biblie a kníh o ňom samom – vylovil z pamäti Na západe nič nové od Ericha Mariu Remarqua, protivojnový román, ktorý patrí do zoznamu odporúčanej literatúry amerických stredoškolákov. Na novinárkinu doplňujúcu otázku: „A ktorú knihu ste čítali naposledy?“ Donald Trump odpovedal: „Je to už tak dávno... Ja jednoducho nemám čas. Viete, kedy som sa naposledy pozeral na bejzbalový zápas? Stále len pozerám na vašu televíziu. Rád by som sa posadil a prečítal si knižku, ale už si na to neviem nájsť čas.“

Treba len dúfať, že po výsledku utorkových volieb sa mu na dobré knihy – nielen tie o ňom – uvoľní more času...


Štefan Olejník

(Spracované na základe materiálov z webov viacerých zahraničných novín a časopisov.)

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.