Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dievča vo vlaku

Román Dievča vo vlaku anglickej autorky Pauly Hawkins sa prezentuje ako významný bestseller súčasnosti, a hoci je jeho predajnosť mimoriadne vysoká, odporúčajú ju recenzenti aj spisovateľská hviezda Stephen King, nemenej závažný je aj obsah knihy. V pochmúrnej, až kriminálnej podobe predkladá čitateľom témy alkoholizmu, domáceho násilia a rozpadu vzťahov v súčasnom Anglicku.

Dejová línia je pomerne priama. Rachel cestuje každé ráno tým istým vlakom do Londýna a počas jednej zastávky vždy pozoruje ten istý dom a predstavuje si, čo jeho obyvatelia, pár Jason a Jess, práve robia. Mená aj ich idealizované osudy si vymyslela. Rachel je takmer alkoholička, premenená na trosku trpí rozvodom spred niekoľkých rokov. Jedného dňa náhodou odhalí identitu Jess – na internete prečíta článok o jej zmiznutí, zmiznutá žena sa volá v skutočnosti Megan. Príbeh Megan tvorí druhú líniu deja, tretiu líniu predstavuje rozprávanie Anny, ženy, ktorá nahradila Rachel. Zdanlivo šťastne vydatá Megan začne trpieť nespavosťou a nadviaže pomer so svojím lekárom, Anna zase trpí predstavou, že jej manželstvo chce zničiť odvrhnutá Rachel.


Zámerom Pauly Hawkins bolo zachytiť aj problém alkoholizmu. Priznáva, že sa o tému zaujíma a podrobne sa pripravovala na opisy stavov straty pamäti spôsobenej alkoholom. V postave Rachel pozorujeme postupný rozvrat jej osobnosti. Pod vplyvom alkoholu sa správa iracionálne: obťažuje bývalého manžela Toma a jeho novú rodinu. Často si nepamätá, čo v opitosti urobila, kde bola. Všetko sa výrazne skomplikuje, keď sa raz ráno Rachel zobudí po alkoholickom záťahu zakrvavená, doudieraná, v odkazovej schránke má hysterické odkazy od Toma a vôbec si nespomína, čo sa v predchádzajúci večer udialo.


Rachel nie je vykreslená ako sympatická postava. Pije, klame, koná nezmyselne až iracionálne, je pomerne egoistická. Práve v opitosti sa Rachel dopustí viacerých závažných chýb, čo len posilňuje jej okolie v predpoklade, že je duševne nestabilná. Takmer s posadnutím sa začne zaujímať o prípad zmiznutej Megan, nedokáže potlačiť voyerizmus, svoju situáciu neustále sťažuje. Zo všetkých dejových línií presakuje na povrch podozrievanie až paranoja, nemalú úlohu pritom zohrávajú bulvárne médiá. Značná časť deja je založená na rôznych interpretáciách tej istej udalosti, podľa uhla pohľadu tej ktorej postavy.


Paulu Hawkins prirovnávajú k Gillian Flynnovej (Stratené dievča, Tatran 2013). Určite by sa dali nájsť prieniky a podobnosti, rozdiely medzi knihami sú ale veľké. Obe však spája dramatický priebeh popísaných udalostí, čitateľský úspech a filmová adaptácia. Autorské práva na sfilmovanie Dievčaťa vo vlaku už kúpila spoločnosť Dreamworks a scenár bude písať sama Paula Hawkins.



Paula Hawkins: Dievča vo vlaku

Preklad: Patrick Frank

Slovart 2015

320 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Dievča vo vlaku

Dievča vo vlaku

Paula Hawkins

Príbeh čerstvo rozvedenej Ráchel býva často prirovnávaný ku Stratenému dievčaťu (The Gone Girl) alebo ku románu Dřív než půjdu spát. Rachel každé ráno cestuje tým istým vlakom do Londýna. Vie, že pri jednom návestidle spoj vždy zastaví a že si chvíľu môže prezerať domy s malými záhradkami. Dokonca má pocit, akoby obyvateľov jedného z nich už poznala. Volá ich Jess a Jason a ich život sa jej zdá dokonalý. Škoda, že ona nemala toľko šťastia. Rachelino manželstvo sa rozpadlo, nedávno prišla o prácu, býva v podnájme a každý deň predstiera, že chodí do roboty. Potom však uvidí niečo šokujúce - oznam v novinách, že „Jess“, pani dokonalá, je nezvestná - a odrazu sa všetko zmení. Rachel má konečne šancu stať sa súčasťou života, ktorý pozorovala len z diaľky, a ukázať, že je oveľa viac, ako iba dievča vo vlaku.

Kúpiť za 7,90 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.