Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Diera do sveta fantázie a splnených snov

Z detstva v 80. rokoch si pamätám Ružomberok a Liptovský Mikuláš ako ufúľané, zanedbané mestá. Hlinkovo mesto nivočila prítomnosť sovietskych vojakov a smrad z papierní, rodisko Janka Kráľa dostalo ako sídlo okresu vo všetkom prednosť.

Z návštev po roku 2000 som mal pocit, že sa obe mestá predsa len začínajú prebúdzať. Objavilo sa niekoľko nových i zrekonštruovaných budov, obyvatelia zaplnili kaviarne v centre.

Dnes pôsobí Ružomberok aj vďaka Katolíckej univerzite živšie, no nikto tam zatiaľ na poli knižnej kultúry neurobil dieru do sveta.


Tento sympatický a odvážny krok sa podarilo urobiť skupine mladých ľudí priamo v centre Liptovského Mikuláša. Základ občianskeho združenia tvoria Ján Mikuš, Jana Hanzelová a Helena Hajková. V sobotu, 13. septembra 2014, otvorili na prízemí bývalého Župného domu na Námestí osloboditeľov malé kníhkupectvo s kaviarňou a koncertno-divadelnou sálou. Od začiatku ponúkajú pestrý výber kvalitných, predovšetkým detských kníh v slovenčine i češtine. Vo vkusne zrekonštruovanom interiéri vás čakajú originálne kusy nábytku, napríklad stolík poskladaný z dvoch okien či skrinka určená špeciálne na pexesá.

Na malom pódiu sa vystriedalo už niekoľko kapiel, hercov, prednášajúcich a diskutérov. V Diere do sveta si môžete zahrať stolové hry, občas zatancovať či vypočuť, ako niekto predčítava z knižky.

Ochotná a milá obsluha pripravuje výborné koláče a osviežujúce nápoje. Uprednostňujú lokálnych dodávateľov a ponuku neustále rozširujú.

Ešte pre oficálnym otvorením zorganizovali festival Mobilis venovaný Osamelým bežcom, po ktorom na stenách ostala výstava fotografií, rukopisov a samizdatov Ivana Laučíka. Básnik sa v Mikuláši v roku 1944 narodil a v rokoch 1994 až 2004 učil na miestnom Gymnáziu Michala Miloslava Hodžu.

Kultúrne centrum Diera do sveta, to je kvalitná architektúra, odvážny dizajn, vyberané knihy pre náročných, voňavá a chutná káva. A k tomu mnoho dobrých nápadov, kultúrnych akcií a stretnutí s rovnako naladenými ľuďmi. Keď budete mať cestu okolo, oázu živej alternatívnej kultúry rozhodne navštívte.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Baobab

Vydavateľstvo

Baobab

Ako môže v malom meste ako je Tábor fungovať kníhkupectvo, v ktorom sa predávajú len pekné knihy pre deti? Ako môže fungovať vydavateľstvo, ktoré vydáva len pekné knihy pre deti? O tom sme sa rozprávali s Jurajom Horváthom.

Kníhkupectvo AF Trnava

Kníhkupectvá

Kníhkupectvo AF Trnava

"Kniha je základom poznania, učiteľom vekov, vládcom kráľovstva ducha." Lucius Annaeus Seneca

Artforum v Žiline

Kníhkupectvá

Artforum v Žiline

Artforum v Žiline ako útočisko objavovateľov knižných svetov od počiatkov svojej existencie patrí k ústredným bodom na kultúrnej mape mesta