Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Cristina López Barrio: Dom nenaplnených lások

Letné dovolenkové leňošenie si, aspoň u mňa, nežiada nejaké extra zaťažkávacie čitateľské nároky. Dostatočne dobre poslúži niečo odľahčené, vkusné (nevadí aj trocha gýča), a zároveň nie úplne prázdne. Že sú v podobných sférach skvelé ženy som sa viackrát presvedčil už počas minulých voľnočasov a ten tohtoročný to len potvrdil. Dom nenaplnených lások od španielskej prozaičky Cristiny López Barrio spĺňa požiadavky na knihu vhodnú k vytúženému ničnerobeniu priam ukážkovo.

Pozornosť pritiahne už samotné, veľmi pekné grafické spracovanie a, našťastie, nezostane len pri ňom.

Príbeh rozvíja neradostné osudy niekoľkých generácií žien Lagúnových. Lagúnovým je súdené zamilovať sa len raz v živote, vášnivo a nešťastne. Celé pokolenia sa u nich rodia len dcéry, ktoré čaká rovnaký údel ako ich matky. Nádej na zmenu svitne, keď sa po desaťročiach v rodine narodí prvý chlapec.

V pomerne jednoduchom priamočiarom rozprávaní sa postupne prelínajú rôzne časové pásma zachytávajúce neveselé životy žien vydelených na spoločenskú perifériu. Neutešená každodennosť pozostávajúca z permanentných nespravodlivých odsudkov a tragédií, väčších i menších podlostí, zatrpknutia a beznádeje je decentne vtesnaná do kulís veľkých spoločenských zmien otriasajúcich Španielskom na začiatku dvadsiateho storočia. V pozadí príbehu tak nenápadne prebehne občianska vojna i Francov režim, aby sa dejové línie nakoniec voľne rozpustili kdesi v bližšie neurčenej súčasnosti.

Drsný neúprosný vonkajší svet je postavený do kontrastu s krásnym, neopakovateľným čarom vnútorných ženských svetov. Akoby ste do pevného nepriepustného korpusu naliali nadýchanú plnku vymiesenú zo snov, fantázií, túžob a očakávaní, silných emócií a záhadných tajomstiev – je to jednoducho podmanivá ženská mágia, ktorej účinkom sa brániť nejako nedáva zmysel. Všetky prvky sú dômyselne vyvážené, takže do jednotlivých vrstiev príbehu sa dá ponárať úplne bez problémov. Nikde nič neprekáža, nikde nič neruší výsledný tvar. Celok ponúka príjemne plynúci zážitok, v ktorom je presne to, čo podobne ladené žánre majú mať: uhrančivý magicko-reálny príbeh zaľudnený presvedčivo vykreslenými charaktermi, napätie, dramatické zvraty, silnú atmosféru, znesiteľné množstvo sladkobôľneho dojímavého sentimentu i relatívne šťastný koniec.

Dom nenaplnených lások je kompletne ženský román, pri ktorom sa však určite nebude zlomyseľne uškŕňať žiaden citlivý a vnímavý muž. Vkusná oddychovka, aj takto to ide.


Ukážku z knihy si môžete prečítať TU


Cristina López Barrio: Dom nenaplnených lások

Vydal: Slovart 2015

Preklad: Petra Pappová

320 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Dom nenaplnených lások

Dom nenaplnených lások

Cristina López Barrio

Magický a podmanivý príbeh plný vášne, pomsty a lásky. Klára Lagúnová je mladá krásavica, ktorá vyrastá v kastílskej dedine koncom 19. storočia. Bláznivo sa zaľúbi do andalúzskeho statkára, no matka ju varuje pred rodinným prekliatím: ženy v ich rodine trpia pre nešťastnú lásku a rodia iba dcéry a tie čaká rovnaký osud. Klára otehotnie a muž ju opustí. Zaslepená hnevom si otvorí nevestinec v červenom dome na okraji dediny. Tam sa narodí Manuela, zatrpknuté a škaredé dieťa. Klára sa stane najžiadanejšou neviestkou v okolí. Dcéra Manuela ju nenávidí a je presvedčená, že rodinu je treba očistiť od hriechu a prekliatie rodu zlomiť.

Kúpiť za 11,35 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.