Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Chlapec, ktorý nebol

Literatúra býva často spájaná s potrebou zachytiť silné emócie alebo príbeh, ktorý, banálne povedané, „chytí za srdce“. Silný dojem však dokáže zanechať aj odosobnenosť postavy, musí byť ale popísaná majstrom slova a tým je nepochybne aj islandský spisovateľ Sjón.

Kniha Máni Steinn. Chlapec, ktorý nebol je literárny experiment s niekoľkými fotografiami v texte. Dej sa odohráva v rozpätí pár mesiacov: od októbra do decembra 1918 a s epizódou v roku 1929. Máni, chlapec na prahu dospelosti, žije so svojou starou tetou v podkroví domu v Reykjavíku, navštevuje kino a pozerá všetky filmy, ktoré v ňom premietajú. Filmárskymi technikami postupne nazerá na život okolo seba, trénuje svoje schopnosti a vytvára si tak závery o správaní ľudí.


„Čas si krátil analyzovaním ľudského života s jasnozrivosťou, ktorú nadobudol zhliadnutím viac než päťsto filmov, v ktorých každý pohľad, každý pohyb, každý výraz tváre a každá poloha tela v sebe nesú význam a náznaky vnútorného stavu postáv a ich úmyslov, dobrých aj zlých.“

Do života Islandu vstúpi zásadne epidémia španielskej chrípky. Máni ju prekonal a vzápätí začal pracovať ako dobrovoľník pre miestneho lekára. Takto sa dostal do spoločnosti dievčaťa, ktoré mu pripomínalo slávnu herečku. V Mániho živote je v tomto bode určitý nesúlad – má 16 rokov a je homosexuál, kontakt s dievčaťom je preňho kontakt s neznámym svetom. V istých okamihoch sa vyskytujú v deji aj surrealistické motívy: sny, halucinácie počas horúčky.


Sjónov štýl je strohý, odosobneným jazykom a postavami takmer bez emócií pripomína dokument. Aj preto nie je jednoduché preniknúť k myšlienkam Mániho. Všetko sa odohráva akoby na povrchu filmového plátna bez možnosti dekódovať obsah. To, čo vidíme, je všetko čo existuje, za oponou sa nič iné nenachádza. Aj zásadnejší zlom v živote hlavnej postavy sa odohráva neosobne, akoby z pohľadu vonkajšieho pozorovateľa. Nový rozmer knihe dá posledná kapitola a zmení spôsob čítania príbehu chlapca, ktorý nebol.


Sjón nie je vo svete známy len ako spisovateľ, ale aj ak spolupracovník Björk. Hlbší ponor do okolností islandskej kultúry a literatúry ponúkol autor počas návštevy na Slovensku a rozhovor s ním ponúka jedinečnú príležitosť oboznámiť sa s nezvyčajným kultúrnym prostredím, z ktorého prichádza.


Sjón: Máni Steinn. Chlapec, ktorý nebol

Preklad: Zuzana Stankovitsová

Slovart 2016

125 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Máni Steinn. Chlapec, ktorý nebol

Máni Steinn. Chlapec, ktorý nebol

Sjón

Sjón je umelecké meno islandského básnika, spisovateľa a textára. Jeho diela boli preložené do vyše 25 jazykov, preslávil sa aj spoluprácou so speváčkou Björk. Koncom roka 1918 prežíva Island turbulentné obdobie: vybuchne sopka Katla, v meste vypukne epidémia španielskej chrípky a krajina sa pripravuje na vyhlásenie nezávislosti od Dánska. Na tomto historickom pozadí sa odvíja príbeh o šestnásťročnom chlapcovi Mánim Steinnovi. Stredobodom jeho života sú filmy. Chodí do kina tak často, ako sa len dá, aj niekoľkokrát na to isté predstavenie. Filmy sú preňho útočiskom aj útechou, cez ne spoznáva ľudí aj okolie. Svet filmov sa napokon začne prelínať s jeho vlastným životom. Chlapec, ktorý stojí na okraji spoločnosti, je napokon aj v reálnom živote viac pozorovateľom než účastníkom.

Kúpiť za 11,66 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.