Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Anatómia úspechu

Malcolm Gladwell sa preslávil knihami o odhaľovaní fungovania ľudského uvažovania a správania prostredníctvom príbehov s, na prvý pohľad, jednoznačným vysvetlením. Pri ďalšom čítaní si ale rýchlo uvedomíme, že ich hrdinami sú postavy, pre ktoré neplatia bežné pravidlá. Prečo? V knihe Mimo řadu. Anatomie úspěchu prezentuje Gladwell rôzne odpovede, všíma si zdanlivo nesúvisiace detaily a potvrdzuje svoju zručnosť brilantného spisovateľa.

Gladwell si kladie za cieľ zmeniť náš pohľad na javy, o ktorých si myslíme, že sú nám známe alebo poznáme ich príčiny. Jeho štýl je elegantný, priamy, bez komplikovaných výrazov, pritom však vedecky podložený. Viaceré tvrdenia by stáli za podrobnejšie preskúmanie, Gladwell k tomu priamo vyzýva. Podnecuje zvedavosť a ohromuje nezvyčajnými súvislosťami. V jadre knihy stojí otázka, čo ak v skutočnosti rozhodujú o úspechu jednotlivcov iné faktory než nadanie, výkon alebo snaha jedinca?


Každá kapitola sleduje úspech vybraných jednotlivcov alebo celej skupiny niečím výnimočných ľudí. Na príkladoch hokejistov, hudobníkov, programátorov, právnikov Gladwell formuluje tézy vysvetľujúce ich úspech. Je to predovšetkým „kumulatívna výhoda“: úspešní ľudia (športovci, vedci, hudobníci) majú vždy na začiatku o niečo lepšie podmienky ako ostatní. V priebehu času sa tieto podmienky hromadia: začali s tréningom o niečo skôr ako ich rovesníci, postupne získali lepších trénerov, trénujú priemerne dlhšie, až sa postupne výhody nakumulujú a jednotlivec predbehne ostatných výrazným úspechom. Podľa viacerých štúdií existuje hranica odučených, odtrénovaných hodín určujúca budúci výrazný úspech. Je ňou 10 000 hodín venovaných praktikovaniu danej oblasti.


Závažným faktorom úspechuje aj sociálne a kultúrne prostredie. Výskumy dokazujú, že rodičia z nižších vrstiev nevenujú toľko času komunikácii s deťmi ako rodičia zo stredných a vyšších vrstiev. Vzdelávať deti je podľa nich úlohou školy, nie rodiny. Deti z nižších vrstiev si následne nedokážu úplne osvojiť niektoré sociálne zručnosti a tak sa dobre nevyvinie ich schopnosť vyjednávať v zložitejších situáciách. Rýchlo sa vzdajú, majú zábrany, väčší rešpekt voči autoritám, ako napr. škola.


„Úspěšní lidé nepřicházejí ke štěstí bez pomoci. Místo jejich původu hraje velmi podstatnou roli. Jsou produktem svého specifického prostředí.“


Mimoriadne zaujímavou kapitolou je Etnická teorie leteckých neštěstí. Prostredníctvom výskumov Geerta Hofstedeho v nej Gladwell vysvetľuje, prečo asi dochádza k haváriám lietadiel s fatálnymi následkami. Skúmanie vzťahu kultúry a odstupu od autority dokázalo odhaliť závažné komunikačné nedostatky. Triumf potom spočíval v navrhnutých riešeniach a výraznom znížení počtu katastrof. Táto kapitola sa ani tak nezaoberá úspechom, ako chce poukázať na zásadný význam vplyvu kultúry na osobnosť človeka, na jeho formovanie so všetkými dôsledkami v jeho konaní.


Prínos čítania Gladwellových kníh je jednoznačný: zisťujeme fascinujúcu nejednoznačnosť nášho sveta a nahliadneme do práce vedcov skúmajúcich tieto javy. Osobitnú pozornosť si pritom zaslúžia sociológovia a psychológovia s ich hľadaním skrytých mechanizmov fungovania sociálnych skupín a správania jednotlivcov. Gladwell je autor, ktorého knihy sa oplatí sledovať, lebo sa z nich nedozvieme len vysvetlenia, dá sa z nich čerpať hlavne inšpirácia na vnímanie sociálnych javov okolo nás.



Malcolm Gladwell: Mimo řadu. Anatomie úspěchu
Preklad: Aleš Drobek
Bizbooks 2015
240 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Mimo řadu. Anatomie úspěchu

Mimo řadu. Anatomie úspěchu

Malcolm Gladwell

Nejsilnější stránkou autora mnoha bestsellerů Malcolma Gladwella je podívat se na věci zcela jinak, než je obvyklé. V knížce Mimo řadu svým nenapodobitelným lehkým perem, díky němuž si získal zástupy čtenářů po celém světě, píše o úspěchu. Ovšem jako vždy po svém. Zamýšlí se například nad tím, proč někteří lidé v životě uspějí, proslaví se a zbohatnou, zatímco jiní, třeba stejně inteligentní, snaživí a pracovití, nikoli.

Kúpiť za 11,39 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.